Kullancsveszély!

Kullancsveszély!

A kullancsok igen elterjedt, pici, pókszabású állatok, amelyeknek világszerte 800, Magyarországon 42 fajuk honos. Több száz fertőző betegség kórokozóinak terjesztésében lehet szerepük. Hazánkban leginkább két betegségért tehetők felelőssé: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásért (kullancsencephalitis), illetve a Lyme-kórért.

Miért veszélyesek?

A magyarországi kullancsok leginkább két betegséget terjesztenek: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), illetve a Lyme-kórt. Az agyhártyagyulladást csupán minden ezredik kullancs hordozza. A betegség ellen létezik védőoltás, ha azonban már megkaptuk a lázzal, idegrendszeri tünetekkel, hányással, fejfájással, szédüléssel, bénulással, izomfájdalommal, akár eszméletvesztéssel is járó betegséget, nincsen speciális gyógykezelés: szervezetünk immunrendszerének magának kell megküzdenie vele.

Sajnos a Lyme-kór ellen jelenleg nincsen védőoltás, ám antibiotikumokkal gyógyítható. Az egész szervezetet érintő betegség felismerését nehezíti, hogy lappangási ideje igen hosszú is lehet (akár több év vagy évtized). Azért sem könnyű diagnosztizálni, mert tünetei sok más betegségre is jellemzőek: ízületi és izomfájdalmak, nyári influenzaszerű tünetek, idegrendszeri panaszok, arcidegbénulás, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, vagy akár szívműködési zavarok. Legtipikusabb tünete a csípés környékén körkörösen növekedő, nem fájdalmas és nem is viszkető bőrpír, amelynek közepe elhalványul, a széle sötétebb, kokárdaszerű rajzolatot mutat. Ha ilyen tünetet észlelünk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz!

Oltás!

A legegyszerűbb tanács, ami adható: előzzük meg a kullancscsípést! Ez elsősorban azt jelenti, hogy adassuk be magunknak és gyermekeinknek a kullancsencephalitis elleni védőoltást. Az aktív - megelőző jellegű - védőoltás esetében három alapozó oltásra van szükség, lehetőleg úgy, hogy a kullancsszezon kezdetére befejeződjön az immunizálás. (A második oltás az elsőt követő két hét múlva, a harmadik a második után négy héttel esedékes.) A védőoltást a háziorvos vagy a gyermekorvos is beadhatja, de oltóközpontokhoz is fordulhatunk. A védettség három éven át tart, majd emlékeztető oltásra van szükség, ötévente pedig újabb oltással célszerű megerősíteni a védettséget. Látható, hogy a teljes immunitás kialakulásához hetekre van szükség: ezért nagyon fontos, hogy a szülők előrelátóak legyenek, és ne csak akkor jusson eszükbe az oltás, amikor már ki van tűzve a vándortábor időpontja...

A manapság fókuszban lévő, változékony influenzavírusok kapcsán sokakban felmerül a kérdés, vajon a korábban kullancsencephalitis ellen adott oltás az idén is megfelelő-e. A válasz: igen! Mivel a szóban forgó agyhártyagyulladást konstans vírus okozza - annak szerkezete nem változik -, így a régóta gyártott vakcina biztos, hogy évről évre védelmet nyújt. Annak sincsen semmilyen akadálya, hogy valaki rövid időn belül mind a H1N1, mind a kullancsencephalitis elleni védőoltást megkapja.

Ki a természetbe!

A védekezés másik módja kiránduláskor - ma már azt kell mondanunk: városi parkokban való séta során is - aktuális. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy félnünk kellene a természettel való találkozástól, és ki sem szabad szállnunk a buszból egy kiránduláson. Egyéb, ésszerű óvintézkedéseket azonban mindenképpen tartsunk be!

Szabályok a természetben

  • Mivel a kullancsok nem szeretik a nagy meleget, legyünk különösen óvatosak kora tavasszal, reggel és este!

  • Legyen nálunk kullancseltávolító kanál vagy csipesz és jól záródó műanyag doboz.

  • Kirándulás előtt és alatt - 4 óránként - kenjük vagy permetezzük be a bőrünket kullancs- és rovarirtó krémekkel, spray-kkel!

  • Öltözködjünk szellős, de jól záródó ruhákba, nadrágunkat tűrjük a zokninkba, viseljünk sapkát vagy kalapot!

  • Hosszú hajunkat fogjuk össze, és tegyük a sapka alá!

  • Hazatérve soha ne mulasszuk el a kullancsvizitet: vizsgáljuk át magunkat és egymást, s ne feledkezzünk meg a hajas fejbőrről sem!

Ha már bent van

Ha kullancsot észlelünk a bőrünkben, minél hamarabb próbáljuk meg eltávolítani! Ehhez használjunk speciális, gyógyszertárakban is kapható kullancseltávolító kanalat vagy kis csipeszt. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne érintsük meg a kullancs potrohát, hiszen onnan öklendezi ki fertőzött nyálát! Igyekezzünk a bőrhöz minél közelebb, a fejét vagy a szájszervét megragadni. Ne kapkodjunk, húzzuk szép lassan, "sátrat képezve" a bőrből. Bár a kullancs erősen kapaszkodik, egy idő után valószínűleg elengedi a bőrt. A tévhittel ellentétben nem különösebben baj, ha a vérszívó feje beszakad. A szakemberek szerint nem is érdemes kipiszkálni a beszakadt részt, mert a bőr ettől begyulladhat, és akár orbánc is kialakulhat.

Elképzelhető, hogy a kullancscsípés okoz egy kis helyi gyulladást, amelyen utólag alkalmazhatunk fertőtlenítő oldatot, de amíg bent van a kullancs, ne kenegessük semmiféle kenőccsel vagy oldattal a csípés területét! A biztonság kedvéért két hónapig tartsuk figyelemmel a csípés helyét! Ha bármi gyanúsat, esetleg lázat vagy mirigyduzzanatot észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ma már nem szükséges a bőrből kiszedett kullancsokat vizsgálatra küldeni. Ennek ellenére hasznos, ha van nálunk egy jól záródó kis műanyag doboz, amelybe ideiglenesen elhelyezhetjük a vérszívót. Ha ugyanis élve ki tudjuk venni a kullancsot, ne elégedjünk meg azzal, hogy eldobjuk, hiszen ezzel új esélyt adunk neki a fertőzésre - és több ezer fertőzött pete lerakására. Amint a körülmények engedik, inkább tegyük arcszeszbe, és így semmisítsük meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek