Kudzu-kivonat

A Gilead Sciences cég kutatói szerint az alkoholról való leszokásban már bevált kínai gyógynövény, a kudzu kivonata a kokainbetegeken is segíthet. A Nature Medicine legfrisebb számában megjelent tanulmány során kísérleti patkányok önadagolását vizsgálták, és a kudzuból készült szer véget vetett a kokainfüggőségnek. A szert eredetileg a CV Therapeutics fejlesztette, a Gilead a tavaly történő bekebelezés során örökölte meg.

"Jelenleg az intenzív neurobiológiai kutatások ellenére sincs igazán hatásos módszer a kokainról való leszokásban" - írják Lina Yao, Ivan Diamond és munkatársaik.

A kudzu régóta ismert szer az alkoholizmus gyógyításában. A kúszónövény Ázsiában őshonos, de elterjedőben van az Egyesült Államok délkeleti felén. A CV Therapeutics a kudzu hatóanyaga alapján egy szintetikus készítményt fejlesztett, mely gátolja az alkohol lebontásában szerepet játszó aldehid dehidrogenáz 2 enzimet.

Jelen vizsgálatban a tudósok patkányok kokain-önadagolási hajlandóságát vizsgálták. Amellett, hogy gátolta a patkányok kokain-felvételi hajlamát, hatásosnak bizonyult abban is, hogy megelőzze a szenvedélybetegségbe való visszaesést. Megállapították, hogy a szer hatására növekszik a szervezetben a tetrahidopapaverolin szintje, ami gátolja az agy jutalmazási mechanizmusát, a dopaminhatást. A kokain pontosan a dopamin felszabadulását segíti elő.

A biztató állatkísérletes eredmények megelőlegezik a szer emberi szenvedélybetegségekben történő alkalmazását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek