Közzétették a rák tudástárának első kötetét

Közzétették a rák tudástárának első kötetét

Közzétették a rák tudástárának első kötetét, amely a tudósok szerint fel fogja gyorsítani az új, rák elleni szerek kutatását.

Az enciklopédia azt részletezi, hogy több száz különböző típusú rákos sejt miként reagál az egyes rákellenes hatóanyagokra.

A Nature című tudományos folyóiratban közzétett adatok ismerete európai és amerikai kutatók egybehangzó véleménye szerint új lökést ad a páciensek egyedi genetikai profiljára szabott rákgyógyászat fejlődésének.

A rákkutatás alapját jelentik azok a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek különböző típusú ráksejtek tenyésztésével zajlanak. Több száz típusú sejtvonal áll a tudósok rendelkezésére, melyeken azt tanulmányozhatják, hogy a rák ellen kifejlesztett új hatóanyagok miként hatnak az emberi szervezetre.

A brit Wellcome Trust Sanger Intézet a világ több rákintézetével együttműködve most katalógust állított össze több száz sejtvonal adataival, amelyet két közlemény formájában a Nature legutóbbi számában hoztak nyilvánosságra.

A "rák tudástára" eddig azt tartalmazza, hogy hatszáznál több sejtvonal miként viselkedik 130 típusú rákgyógyszerrel szemben, és megállapítja a szerekre való érzékenységhez kapcsolódó genetikai jegyeket. Utóbbi azért szükséges, mert kulcsfontosságú lehet a páciens túlélése szempontjából, hogy milyen gyorsan találják meg azt a szert, amelyre jól reagál a daganata.

Az egyik publikáció vezető szerzője Mathew Garnett, a cambridge-i Sanger Intézet kutatója, a másik közleményé Levi Garraway, az amerikai Harvard Egyetemen működő Broad Intézet és az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) professzora. Mindketten úgy vélik, hogy az adatbázis hozzásegítheti a szakembereket a személyre szabott rákterápiák kialakításához. Miután elkészítik a páciensek daganatának genetikai ujjlenyomatát, azt az adatbázissal összevetve dönthetnek a vélhetően leghatékonyabb kezelésről - számolt be róla a BBC hírportálja .

Forrás:mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek