Közös hallucináció

Közös hallucináció

60 évvel ezelőtt egy francia kisváros lakói egyszerre kezdtek hallucinálni, melynek végeredménye az lett, hogy a lakók közül öten meghaltak, sokan pedig súlyosan megsebesültek. Régóta terjedt a szóbeszéd, hogy a hirtelen jött hallucinációkat pszichedelikus gombával fertőzött kenyér okozta - ez az elképzelés azonban most megdőlni látszik.

1951. augusztus 16-án Leon Armunier postás napi teendőit végezte a dél-francia Pont-Saint-Espritben, amikor hirtelen szédülés és vad hallucinációk törtek rá. "Rettenetes volt. Úgy éreztem magam, mintha folyamatosan zsugorodnék, közben pedig tüzet és kígyókat láttam tekeregni a karom körül" - emlékszik vissza a férfi.

A most 87 éves férfi a hallucinációk hatására leesett kerékpárjáról és kórházba kellett szállítani. Mr. Armuniert azonnal kényszerzubbonyba dugták és a zárt osztályon helyezték el.

"Ismertem embereket, akik megpróbáltak kiugrani az ablakon. A faluban mindenki megőrült, kiabáltak és föl-alá ugráltak. Inkább meghalnék, minthogy ezt még egyszer át kelljen élnem." A következő napokban még számos falubelit kellett kórházba szállítani hasonló tünetekkel. Az orvosok akkor úgy gondolták, hogy a helyi pékség kenyérbúzáját megtámadta egy mérgező gomba, ami elfogyasztva pszichedelikus hallucinációkat okoz.

Közös hallucináció

Ez a nézet egészen 2011-ig tartotta magát, amikor egy Hank Albarelli nevű oknyomozó riporter felfedezte, hogy a CIA akkortájt végezte LSD-vel kapcsolatos kísérleteit. A férfi feltárta Frank Olson CIA tudós kapcsolatát a Pont-Saint-Espritben történt megmagyarázhatatlan eseményekkel. "Könnyen lehet, hogy a CIA szándékosan tett LSD-t a város lakóinak élelmiszerébe, hiszen az amerikai tudósok az ötvenes évek elejétől kezdve kísérleteztek pszichedelikus drogokkal" - nyilatkozta MR. Albarelli. További gyanús egybeesés, hogy abban az időben csak a svájci Sandoz Chemical gyártott LSD-t, amelynek gyártelepe mindössze párszáz kilométerre található Pont-Saint-Esprittől.

Steven Kaplan professzor, akinek 2008-as könyve a Pont-Saint-Espritben történtek részletes leírását is tartalmazza nem ért egyet egyik elképzeléssel sem. "A pszichedelikus gombatörzs sokkal szélesebb körű pusztítást vitt volna végbe, hiszen rendkívül gyorsan terjedő fertőzésről van szó. Az LSD-re pedig egész egyszerűen nem illenek a tünetek, bár nagyon hasonlóak a drog által okozott érzékcsalódásokhoz."

Bár az okok egyelőre ismeretlenek, abban mindenki egyetért, hogy a francia kormánynak hivatalos vizsgálat formájában kellene pontot tennie a Pont-Saint-Espritben történtek végére.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek