Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához

Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához

Hogyan erősíti meg az immunrendszert a létfontosságú D- és K2-vitamin? Meglepő kutatási eredmények láttak napvilágot, amelyekről a fenti címmel megjelent könyvben olvashatunk. Bizonyára hallott már a D-vitamin pozitív hatásairól, de mi a helyzet kulcsfontosságú „partnerével”, a K2-vitaminnal? A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a K2-vitamin is nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszerhez, és hiánya összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedések kimenetelének súlyosságával.

2021.12.06

Miért van az, hogy míg egyesek kevésbé szenvedik meg a koronavírus-fertőzést, mások kórházba kerülnek, és az életükért küzdenek? Erre az egyik válasz az egyén immunrendszerének erőssége. Kutatások azt mutatják, hogy azoknál volt a legjobb a Covid-19 betegség kimenetele, akiknek optimális mennyiségű D- és K2-vitamin volt a szervezetében. Noha ez a két vitamin nem akadályozza meg, hogy megfertőződjünk a koronavírussal, de segíthetnek az immunrendszernek, hogy könnyebben megbirkózzon a betegséggel. A közelmúltban megjelent vizsgálatok szerint a tüdőkárosodás és a tromboembólia – vagyis a Covid-19 két legsúlyosabb szövődménye – összefüggésbe hozhatóak a D- és a K2-vitamin hiányával.

„Felfedeztük, hogy a K2-vitamin és a D-vitamin hiánya volt a Covid-19 megbetegedések súlyosságának leglényegesebb rizikófaktora” – írja a Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához című könyv egyik szerzője, Dr. Grace McComsey, az amerikai Cleveland-ben található U.H. Klinikai Kutatóközpont vezetője. - „Saját Covid-kutatásaink alapján úgy tűnik, hogy a K2-vitamin önmagában is jelentősen enyhítheti a Covid súlyosságát.” Az amerikai mellett dán és holland kutatások is hasonló eredményre jutottak.1,2 A dán vizsgálat megerősítette, hogy a kórházi kezelésre szoruló Covid-19 betegeknek sokkal alacsonyabb volt a K-vitamin szintje a lakossági átlaghoz képest.

Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához

A könyv egyik fő üzenete, hogy szedjünk D- és K2-vitamint, mert ezek együttesen erősítik az immunrendszert, és ezáltal csökkenthetik a koronavírus fertőzés és valószínűleg más fertőző betegségek lefolyásának súlyosságát.

Sajnos az emberek nagy részének D- és K2-vitaminból hiánya van, mert a mai modern étrend nem biztosít eleget belőlük. Bár a K2-vitamin kis mennyiségben megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, pl. a tojássárgájában és a sajtokban, de ez kevés a napi szükséglet biztosításához.

A könyv többről szól, mint a COVID-19

A szerzők kiemelik, hogy a D- és a K2-vitamin ideális párost alkotnak, mert kiegészítik egymás hatásait, szinergiában működnek. Ez tapasztalható mind az immunrendszer, mind a csontok egészségénél is. A D-vitamin segíti két fehérje képződését, de ezek nem tudnak működni, amíg a K2-vitamin nem aktiválja őket. Az egyik fehérje (oszteokalcin) elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, míg a másik (MGP) gátolja, hogy a kalcium lerakódjon az erekben.

A könyv beszámol egy 2020-as kutatásról3, melyben azoknak nőtt a legjobban a csontsűrűsége, akik együtt szedték a D- és a K2-vitamint.

Pozitív hatás a szív és érrendszerre is

További érdekesség, amit megtudhatunk a könyvből, hogy a K2-vitaminnak pozitív hatása van a szív és érrendszerre is. Kutatók szoros összefüggést fedeztek fel az alacsony K2-vitamin bevitel és a súlyos érelmeszesedés között. Egy 4800 fős holland vizsgálatban4 például azt találták, hogy minél több K2-vitamint vitt be valaki, annál kisebb eséllyel alakult ki nála szívkoszorúér betegség és annál kisebb volt a halálozási arány is.

A könyvből még sok-sok más érdekességet és gyakorlati tanácsot is megtudhat,


Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához

Keresse a könyvesboltokban és az internetes könyváruházakban!

A könyv tartalma az ott hivatkozott orvosi kutatásokon alapul, semmilyen módon nem helyettesíti az orvos által nyújtott egészségügyi tanácsokat vagy az egyéb szakmai útmutatásokat. A könyvben megfogalmazott megállapításokat a magyar egészségügyi hatóságok nem vizsgálták.

Kiadó: MD Publishing Kft.,

1 Dofferhoff, Anton S.M. „Reduced Vitamin K Status as a Potentially Modifiable Risk Factor of Severe Coronavirus Disease 2019,” Clinical Infectious Diseases, 2020

2 Linneberg, Allan „The Association of Low Vitamin K Status with Mortality in a Cohort of 138 Hospitalized Patients with COVID-19,” Nutrients, 2021

3 Iwamoto, J. „Effect of Combined Administration of Vitamin D3 and Vitamin K2 on Bone Mineral Density of the Lumbar Spine in Postmenopausal Women with Osteoporosis,” Journal of Orthopaedic Science, 2020, 5(6): 546-551.

4 Geleijnse, J.M. „Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study,” Journal of Nutrition, 2004, 134(11): 3100–5.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek