Közel 35 ezren halnak meg évente rákban

Közel 35 ezren halnak meg évente rákban

Vác méretű város lakossága hal meg évente rákban Magyarországon. Évről évre rohamosan nő a rákos megbetegedések száma világszerte, így a megelőzés fontosságának hangsúlyozása mellett a lehetséges gyógymódok és a kiegészítő kezelések irányába is egyre nagyobb figyelemmel fordulnak a kutatók. Az ilyen irányú projekteket az Európai Unió is kiemelten támogatja, amitől hosszú távon a gyógyulások számának növekedését várja.

Magyarországon kiemelten magas a daganatos megbetegedések száma, amivel a szomorú első helyet foglaljuk el Európában a halálozási statisztikákban. Míg az EU országaiban átlagosan 100 ezer férfira 168 haláleset jut, addig Magyarországon ez a szám 255. Évente közel 35 ezren vesztik életüket rák miatt, ami egy Vác méretű város teljes lakosságának számával megfelelő. Ezzel szemben Nyugat-Európában bizonyítottan tovább élnek az emberek, ami főleg a magasabb életszínvonalnak és a tudatos táplálkozásnak tudható be.

Hazánkban különösen a szájüregi daganatos megbetegedések száma nőtt az elmúlt években, ami főként a megnövekedett dohányzással és alkoholfogyasztással van összefüggésben.

Bár bizonyos területeken viszonylag magas, akár 60-70%-os a túlélési arány, összességében nem nevezhető reménytelinek a hazai helyzet. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a lehetséges gyógymódok folyamatos kutatása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az alternatív és kiegészítő kezelések és táplálékok, melyek a terápiákat kiegészítve főleg természetes anyagok felhasználásával próbálják enyhíteni a betegség és a kezelések tüneteit, elősegíteni az azzal való együttélést.

Bár kiemelt figyelem jut a daganatos megbetegedések kezelése során az alkalmazott terápiáknak, az általuk okozott mellékhatások kezelése legalább olyan fontos, hiszen például a kemoterápia vagy a sugárterápia esetében nagy százalékban elkerülhetetlen a hányás, az étvágytalanság, a drámai testsúlycsökkenés, aminek következtében hiánybetegségek alakulnak ki. Gyakori kísérőjelensége az állandó fájdalom és kimerültség, amik lehetetlenné teszik a munkát, és nyomasztólag hatnak minden ébren töltött percre.

Globálisan elmondható, hogy a kezelések sikeressége évről évre javul, a mellékhatásokat célzó, az alapkezelések sikerességét javító, támogató terápiák is egyre szélesebb körben érhetőek el mindenki számára. Ma már léteznek olyan táplálék-kiegészítők és tápszerek, melyek hatékonyan kezelik a hiánybetegségeket, ezáltal javítják a közérzetet és segítik az immunrendszer egyensúlyi állapotának visszaállását.

Magyarországon a megbízható készítmények keresése során a csomagoláson feltüntett OÉTI ajánlást érdemes követni. Hazánkban az egyik legjobban bevált és részben EU támogatásból fejlesztett tápszer az Avemar, melyet a Biopharma Kft. gyárt, és speciálisan a rákkal küzdő betegeknek ajánl. A nemzetközi tudományos szakirodalomban közölt tanulmányok alapján a terméknek rendkívül jó hatása van kiegészítő szerként a kemoterápiás szerek mellett alkalmazva, az életminőséget egyértelműen javítja, amit klinikai tesztek is megerősítenek.

"Nagyon fontos, hogy lehetőségeinket maximálisan kihasználva foglalkozzunk a betegek gyógyításával, ami nem csak a konkrét kezelést foglalja magában, hanem ezek mellett kiemelt szerep jut az alternatív kiegészítő terápiáknak, készítményeknek is"- mondja dr. Erdős Attila, a Biopharma Kft. tudományos tanácsadója. "Fontos, hogy a betegek tudják, hogy a kiegészítő kezelések hogyan és milyen módon nyújthatnak segítséget számukra, hogyan érhetik el azokat, hiszen a betegség legyőzése nem csak a konkrét kezelésektől, hanem a betegek életminőségének javulásától és ennek pszihológiai hatásaitól is függ" - teszi hozzá az igazgató.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek