Kövérebbek, akik nem reggeliznek

Kövérebbek, akik nem reggeliznek

Egy amerikai kutatás szerint azok a tinédzserek, akik minden reggel bőséges reggelit fogyasztanak, egészségesebbek, többet edzenek és általában soványabbak, mint azok a társaik, akik rendszeresen kihagyják ezt a fontos étkezést.

A kutatásban 2216 minneapolisi - a kísérlet kezdetén 15 éves - kamasz vett részt, akiknek étkezési és életmódbeli szokásait öt éven át kísérték figyelemmel a tudósok.

Az eredmények szerint minél rendszeresebben evett reggel egy fiatal, annál alacsonyabb volt az össztesttömeg-indexe. Azok, akik gyakran kihagyták a reggelit, átlagosan 2,3 kilogrammal voltak nehezebbek a rendszeresen étkezőknél.

"Adataink szerint a rendszeresen reggelizők általában egészségesebbek és többet mozognak, mint azok, akik kihagyják a reggeli evést" - nyilatkozta Mark Pereira, a Minnesota Egyetem Közegészségügyi Szakának munkatársa, a mostani kutatás vezetője.

"Ezek a fiatalok sokkal aktívabbak és egészségesebben étkeznek. Kevesebb zsírt és koleszterint és több rostot juttatnak szervezetükbe, mint azok, akik nem esznek reggel."

Becslések szerint az amerikai gyerekek mintegy 25 százaléka rendszeresen kihagyja a reggelit.

"Furcsának tűnhet, hogy éppen azok nyomnak többet, akik gyakran kihagynak egy-egy étkezést, pedig adataink szerint épp ez a helyzet. Úgy gondoljuk, azok, akik rendszeresen esznek reggel, könnyebben kordában tudják tartani az étvágyukat, és nem csábulnak el egy kis édesség vagy péksütemény láttán."

"Persze reggelire sem mindegy, hogy mit eszünk, hiszen a gabonapelyhek nagy része tele van cukorral. Ha ilyeneket fogyasztunk, akkor a legjobb zsírszegény tejjel, vagy gyümölcslével keverni őket. Összességében még így is jobban járunk, mintha egyáltalán nem ennénk semmit reggel" - foglalta össze Mr. Pereira.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek