Férfitükör

Előző Következő
Június 14-e a Véradók Világnapja

Éppen húsz éve ünnepelte a világ első alkalommal a Véradók Világnapját, amely nemzetközi egészségügyi szervezetek, köztük az Egészségügyi ...

 • 2024.03.31 Milyen betegségek okozhatnak másodlagos fejfájást?

  Sokan tapasztalhatták már, hogy a fejfájásuk más betegségek kísérőjeként jelentkezik. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa szerint ilyen esetekben az alapbetegséget és a fejfájást is kezelni kell.

 • 2024.03.31 Virtuális valóság-terápia mentális betegeknek

  Vakrandit és tengerparti sétát is szimulálnak abban a világviszonylatban is egyedülálló, virtuális valóság alapú terápiában, mellyel a szkizofrén betegek kommunikációs- és érzelem-észlelési készségét fejlesztik a Semmelweis Egyetemen. A betegséggel küzdők számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy a gyógyszeres kezelés után visszailleszkedjenek a társadalomba. Ebben a rehabilitációs folyamatban tud segíteni az új eljárás, melyet a Semmelweis Egyetem szakemberei dolgoztak ki.

 • 2024.03.30 Ne a TikTokot nézze a mandulakövek eltávolításához!

  Apró, mégis bosszantó problémát jelenthetnek a mandulakövek, amelyek a felnőttek 5-6 százalékánál alakulhatnak ki. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész szakorvosa szerint a mandulakövek otthoni eltávolítása helyett inkább forduljunk szakemberhez.

 • 2024.03.29 Nem csak a csókkirályok betegsége!

  A szokásosnál fáradtabban érzi magát, és nyirokcsomói is megduzzadtak? Bár csókbetegségnek is hívják, de nem csak a szerelmesek kaphatják el a mononukleózist. Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa elmondta, hogy a betegség könnyen összetéveszthető a szezonális influenzával, és akár hónapokig is érezhetjük hatását.

 • 2024.03.27 Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak

  A cukorbetegség rengeteg embert érint, de legfőképp a kezeletlen cukorbetegség vezethet súlyos problémákhoz, mert minél tovább késik a diagnózis, annál inkább valószínű valamilyen szövődmény kialakulása. Ezért nem mindegy, milyen korán, melyik stádiumban ismerjük fel a diabéteszes problémát.

 • 2024.03.22 Túlsúlyos és nem alszik jól?

  A túlsúly, az elhízás és az alvászavarok bizonyos típusai összefügghetnek és ezek az összefüggések ráadásul két irányúak. Erről az összetett problémakörről és a megoldás lehetőségeiről beszélt dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor alvásszakértője.

 • 2024.03.18 Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben

  Kelet-Közép-Európában egyedülálló, hogy elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára egy olyan szűrővizsgálatnak köszönhetően, amely a vérből képes kimutatni a betegségben felszaporodó kóros fehérjéket.

 • 2024.03.18 Következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

  Már kisgyermekkorban megtanultuk, milyen fontos a napi kétszeri fogmosás. Van, aki azóta kínosan ügyel a szájhigiéniára, de van, aki a régi intelmek ellenére néha bizony elfelejti az esti fogmosást. Bármelyik csoportba is tartozzunk, az Euronics friss kutatása és a cég által felkért szakértő, Dr. Bérczy Kinga fogorvos gondolatai egészen biztosan új megvilágításba helyezik az egyik legfontosabb napi szokásunkat.

 • 2024.03.17 Érdemes-e beruházni egy szódagépbe? Mennyire környezetbarát a termék? (x)

  Az ásványvíz palackok által okozott műanyagszennyezés mindannyiunk számára ismerős probléma, ezért az alternatív megoldások azonban egyre inkább elterjednek, és egyik ilyen népszerű megoldás a szódagép. Olvasson tovább és ismerje meg az eszköz legfontosabb tulajdonságait.

 • 2024.03.16 Krónikus vesebetegség: elkerülhetők a szövődmények

  Az idült vesebetegség (CKD) a cukorbetegséghez és a magasvérnyomás betegséghez hasonlóan népbetegség; hazánkban mintegy 1,5 millió embert érint, mégis kevés szó esik róla, pedig hatékony kezelésével megelőzhetők a szövődményei. 65 év felett minden harmadik ember él a CKD valamilyen formájával, amelynek felismerése a korai, tünetmentes időszakban azért fontos, mert még az enyhe krónikus vesebetegséggel élőknél is növekszik más súlyos problémák kockázata. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása pedig 1,5-szer magasabb a krónikus vesebetegek körében.