Kökény Attila: a családom mindennél fontosabb

Kökény Attila: a családom mindennél fontosabb

Régimódi pasasnak tartja magát. Nem csak zeneileg, de a magánéletében is szereti a hagyományokat, és alig várja, hogy újra megölelhesse a közönségét. Kökény Attilával beszélgettünk.

Ha sorban meghallgatom néhány felvételedet, úgy tűnik, hogy rendkívül érzékeny pasas vagy, de mondd, sírni is szoktál?

Régen nagyon sírós voltam, a zenére pedig végképp el tudok érzékenyülni. Szeretem ezeket a dalokat, bár sokan mondják, hogy ezek az érzelmes számok már kimentek a divatból, nincs rájuk szükség, de én ezt megcáfolom. A legújabb duettünk, a Hello, melyet Zsédával éneklünk, hetek óta vezeti a slágerlistákat. Milliók nézték meg a klippet az interneten, vagyis megint győzött a szerelem! Akkor hogy ne lenne szükség erre a stílusra?

Azért az is fontos, hogy hitelesek legyenek ezek a dalok az előadó szájából, illetve hajszál vékony az a határ, amikor egy- egy ennyire érzelmes szerzemény már át is csúszhat a giccs kategóriába, de nálad ezt sosem éreztem.

Tíz éve jöttem ki a tehetségkutatóból, próbálkoztam más műfajjal is, de valahogy azt látom, hogy a közönség ezt szereti tőlem. Nagyon fontosak a dallamok, de a dalszövegen sok múlik. Valóban, lehetnének ezek nyálasak is, szerencsére olyan szerzőkkel dolgozom együtt, akik pontosan tudják, hogy mi a határ. Az én közönségem a harminc plusszos kör. Egy fiatalabb ember nem biztos, hogy befogadja a dalaimat, mert az érzelmi világa még nem elég érett ezekhez a szövegekhez. Nem is nagyon tudja átélni őket, hiszen még nincs mögötte igazi szakítás, nem élt meg komoly, nagy szerelmet…

Kökény Attila: a családom mindennél fontosabb

Tíz évvel ezelőtt te már jónevű bárzongorista voltál, úgy jelentkeztél a Megasztárba. Nem féltél, hogy rosszul is elsülhet a helyzet?

Dehogynem! Magamtól nem is jelentkeztem volna, a gyerekeim regisztráltak a felhívásra. Tizenhat éves koromtól közönség előtt élek, itthon is, és külföldön is dolgoztam az éjszakában. A szüleimnek volt egy komoly balesetük, így nekem kellett gondoskodnom róluk is, a gimnázium helyett én éjszakai bárokban zongoráztam, énekeltem. Tulajdonképpen nagyon szerettem azt a világot is, de már nem tudott igazi élményeket adni. Vártam, hogy történjen valami, ami kiemel abból a helyzetből, Elmentem a válogatóra, és hála Istennek sikerült, eljutottam a döntőig. Abban is szerencsém volt, hogy abban az évadban Presser Gábor és Mester Tamás is a zsűriben ült, akik komoly tanácsokkal láttak el. Tele lettem értékes zenei, technikai tudással, csak úsznom kellett az árral.

Az éjszakázás akár rossz útra is vihetett volna…

Bementem a bárba, már ki volt készítve a zongorára egy whisky, meg a hamutartó. Természetes, hogy én is félrecsúsztam, voltak nagyon komoly berúgásaim, amik után napokig rosszul éreztem magam. A cigiről két éve szoktam le, és idén eljutottam odáig, hogy az italozást is abbahagytam. Lehet, hogy öregszem, de már nagyon cefetül voltam egy- egy átmulatott hétvége után. Voltak itthon is cirkuszok, a feleségem is nehezen tolerálta a viselkedésemet, így saját döntésből letettem a poharat. Most sokkal jobb a közérzetem is.

Tavaly egy pillanat alatt veszítetted el te is a munkádat, hiszen nem találkozhattál a közönségeddel. Akkor sem estél kétségbe, hiszen szinte azonnal elvállaltál egy egészen más jellegű feladatot.

Amikor kiderült, hogy ez a helyzet akár hónapokig is tarthat, megijedtem. Családom, unokáim vannak, gondoskodni kell róluk. Haszontalannak éreztem magam, és kerestem valami lehetőséget. A fiammal és a vejemmel elmentünk egy autópályára korlátokat rakni. Egyáltalán nem éreztem megalázónak ezt a munkát. Pár hétig csináltuk tisztességgel, kerestünk is vele egy kis pénzt, a gondolataimat is elterelte, de szerencsére lassan visszaáll az életünk.

Kökény Attila: a családom mindennél fontosabb

Sokan próbálnak érdekből közeledni feléd?

A régi barátaim megmaradtak. Tele vagyok haverokkal, nem nagyon van szükségem már újakra. Azt is átlátom, ha valaki érdekből közeledik felém, ilyenkor hamar nemet mondok. Szeretünk a kertben sütögetni, ha lehet mennyi nyaralni, akkor is viszem a barátokat is, de sokkal jobban szeretek már a gyerekeim, az unokáim társaságában lenni. A családom mindennél fontosabb! Nem érzem magam öregnek, 46 éves vagyok, de nem akarok fiatalabbnak sem tűni a koromnál. Sosem mennék hajbeültetésre, vagy ráncfeltöltésre. Van bennem valami régimódiság, ez lehet, hogy ennek a zenei világnak is köszönhető, amiben élek. Bármerre megyek a világban, viszem magammal Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Ihász Gábor örökségét.

Mire készülsz most zeneileg?

A karantén alatt sok új dalom született, ezek hamarosan meg is jelennek. Év végén nagy koncerten is találkozhatunk, 10 év-10 duett címmel állunk színpadra. Miklósa Erikától Zsédáig mindenki ott lesz, akivel eddig énekeltem. Nagyon szeretnék újra utazni, énekelni, örömet szerezni másoknak, mert ez az én életem!

Zoltán Tamás

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek