Kokain és LSD a nagyvárosi levegőben?

Kokain és LSD a nagyvárosi levegőben?

Nyomokban kokaint és LSD-t mutattak ki kutatók olyan nagyvárosok levegőjében, mint Madrid és Barcelona. Vagyis nem csupán a szmog fojtogatja a szennyezett levegőjű spanyol nagyvárosok lakóit.

Madrid és Barcelona levegőjében legalább ötféle kábítószer kimutatható nyomokban - derült ki egy vizsgálatból, amelynek az eredményét most hozták nyilvánosságra. A kutatók legnagyobb arányban kokaint találtak, vannak azonban a levegőben nyomokban opiátok, amfetamin, cannabis-származékok is.

A kutatók szerint azonban aggodalomra nincs ok. "Ha ezer évig élnénk, akkor sem tudnánk annyit beszippantani a levegőből, amennyi egy szokásos adagnak felel meg kokainból" - hangsúlyozta Miren Lopez de Alda, az egyik kutató.

Madridban annak az épületnek a környékén vették a levegőmintákat, amely valaha állítólag a drogdílerek kedvenc helye volt, de már lerombolták. Emellett mindkét városban vettek mintát az egyetemek környékén a levegőből.

A kábítószer koncentrációja mindkét városban magasabb volt a hétvégeken - vagyis feltételezhető, hogy akkor fogyasztanak drogot a legtöbben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek