Köhögjük fel!

Köhögjük fel!

Köhögésnek a tüdőben lévő levegő erőltetett, hallható, hirtelen kilégzését hívjuk. Szerepe a légutak tisztítása és a váladékoktól, irritáló anyagoktól való megszabadítása. Bár akaratlagosan is tudunk köhögni, a köhögés alapvetően egy reflex következtében indul meg.

Ha irritáló anyagot lélegzünk be, az ingert kelt a köhögési receptorokban, amelyek "üzennek" az agyi köhögőközpontnak: ez pedig kiadja a "parancsot" a köhögésre. Ekkor egy mély belégzést követően - a hangrés zárásával - fogságba ejtjük a levegőt a tüdőben. Ahogy a légzési izmok újra akcióba lépnek, a hangrés kinyílik, és robbanásszerű levegőáramlás, azaz köhögés következik be. A levegő ilyenkor 160 km/órás sebességgel száguld kifelé.

A köhögés okai

- Normális esetben is köhintünk óránként egyszer-kétszer, hogy megtisztítsuk légutainkat az irritáló anyagoktól - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész. - Ám amikor sok szennyező anyaggal kell megküzdenünk, vagy fertőződnek a légutak, a köhögés gyakoribbá és elhúzódóvá válhat, ami már zavarhatja a rendes nappali aktivitást, vagy akár az alvást is. A köhögés általában egy-két héten belül elmúlik. Ha három héten túl is fennáll, valamint ha szédelgés, mellkasi fájdalom vagy légszomj kíséri, forduljunk orvoshoz!

A köhögés lehet száraz vagy produktív. Száraz köhögés során nem kerül ki a légutakból sem nyák, sem köpet, sem egyéb irritáló anyag. A produktív köhögés eredménye a köpet, amelynek színe utalhat a probléma eredetére. A zöldes, szürkés, barnás szín bakteriális fertőzést jelezhet, az áttetsző vagy fehér szín allergiát vagy vírusfertőzést, míg a véres köpet akár daganat jele is lehet!

A köhögés hátterében a következő okok állhatnak:

  • Légúti fertőzések: megfázás, influenza, hörgőgyulladás, krupp (a gége, a légcső és a hörgők vírusos gyulladása, ami gyerekeknél ugatásszerű köhögést eredményez), tüdőgyulladás, tuberkulózis, gombás fertőzések (aspergillosis, histoplasmosis, cryptococcosis).

  • Környezeti szennyeződések: cigarettafüst, por, szmog. Jó tudni, hogy dohányosoknál a nikotin hosszú távú hatása miatt a gégétől a kishörgőkig ritkulnak vagy eltűnnek a csillószőrök, így ezek nem tudják kifelé hajtani a váladékot.

  • Allergia vagy arcüreggyulladás: a hátracsorgó orrváladék ingerelheti a gégét.

  • Bizonyos krónikus állapotok: asztma, krónikus hörgőgyulladás, emphysema (a léghólyagocskák összeolvadása), cisztás fibrózis (ilyenkor mozgásra képtelenek a csillószőrök).

  • GERB (gasztroezofageális reflux betegség): a gyomorsavtartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ingerelve azt.

  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása (például egyes vérnyomáscsökkentők, inhalációs szerek).

- A helyes diagnózis felállításához fontos, hogy az orvos alaposan kikérdezze a beteget a köhögés hosszáról, a kísérőtünetekről, szokásos környezetéről, a köpet jellegéről. Ennek mikroszkópos vagy tenyésztéses mikrobiológiai vizsgálatára is szükség lehet. - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész. - Érdemes mellkasröntgennel kizárni a tüdőgyulladást és a tuberkulózist. Ha mindez nem bizonyul elegendőnek, tanácsos bronchoszkópos vagy laringoszkópos vizsgálatot is végezni. Előbbit a tüdőgyógyász végzi a gége és a hörgők helyzetét vizsgálva, utóbbit a fül-orr-gégész hajtja végre egy gégetükörrel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek