Hirdetés
Klimaxolok férfi létemre? - A pszichológus válaszol

Klimaxolok férfi létemre? - A pszichológus válaszol

József egy éve már alig ismer magára. Elvesztette életkedvét, és aggodalmával pszichiáter szakértőnkhöz, dr. Bácskai Máriához fordult.

Kedves Mária!

Nehezen írtam meg ezt a levelet, pedig nem arról vagyok híres, hogy ne tudnék szembenézni a problémáimmal. 58 éves férfi vagyok, világéletemben sportoltam, elég pozitívan állok a dolgokhoz. Egy éve viszont mintha más ember lennék. Sértődékeny lettem, nincs bennem a korábbi életkedv…  A szex, ami eddig annyira fontos volt számomra, már egyáltalán nem érdekel. Az egyik haverom szerint belecsúsztam a férfiklimaxba. Létezik ez? És van rá gyógyszer?

(Réti József)

Klimaxolok férfi létemre? - A pszichológus válaszol

Kedves József!

A férfiklimax létező jelenség, valószínűleg jól sejti, hogy ez okozza a problémáit. Feltehetően számos egyéb változást is tapasztal önmagán a hétköznapokban: gyengébb, fáradékonyabb, fájnak az ízületei, csontritkulással küzd, lassabban nő a szőre. Talán alvászavara is van, és egyre több a zsír a pocakján. Arról nem is beszélve, hogy szexuális teljesítőképessége látványosan csökkenhet. A vegetatív tünetek mellett pszichés gondjai is akadnak, döntésképtelennek érzi magát, önbizalma kisebb, férfias határozottsága, versengő attitűdje tűnőben. Gyakran ideges, amit cinizmussal kompenzál, amivel őrületbe kergeti a családját.

Először is nyugodjon meg, nincs egyedül, bár nem mindenkinél jelentkezik: a férfiak 35 százaléka küzd vele. 50-55 éves kor körül csökkenni kezd a vérben keringő tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon, továbbá a melatonin és más hormonok szintje. Először is nem ártana felkeresnie az urológiai szakrendelőt, ahol – ha szükséges – hormonvizsgálatot, esetleg hormonpótlást javasolhatnak. Az utóbbi csakis szakorvosi felügyelet mellett működhet, és bizony gyakran segít. Ha a tünetei nem olyan markánsak, életmódváltással, konzervatív terápiával is kezelhetők. Minden alkalommal elmondjuk, mert fontos: mozogjon rendszeresen! Ne tartsa magában a problémáit, beszélje meg nyíltan a családjával, hogy gondjai vannak Komoly veszélyt jelenthet az alkohol. Bár ellazítja, oldja a szorongást, ha este megiszik egy pohárkával, vigyázzon, ez a szokás ne forduljon ivászatba.

Sokan ilyenkor fiatal partnert keresnek maguknak. Higgye el, a kapuzárási pánik gerjesztette önigazolás általában nem vezet sehová. A merevedést elősegítő gyógyszerek a keringésre hatnak, s átmeneti szexuális sikert eredményeznek. Ez azonban veszedelmes dolog, és ha a családja nem elég türelmes, elvesztheti a feleségét, gyermekeit is egy kaland miatt. A tapasztalat az, hogy az 50-60 éves korban fellángoló szerelmek hamar elmúlnak. Ne szégyelljen pszichoterápiás segítséget kérni – könnyebben túljuthat a klimaxon.

Dr. Bácskai Mária
pszichiáter
06-30-212-5510

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend