Klimaxolok férfi létemre? - A pszichológus válaszol

Klimaxolok férfi létemre? - A pszichológus válaszol

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

József egy éve már alig ismer magára. Elvesztette életkedvét, és aggodalmával pszichiáter szakértőnkhöz, dr. Bácskai Máriához fordult.

Kedves Mária!

Nehezen írtam meg ezt a levelet, pedig nem arról vagyok híres, hogy ne tudnék szembenézni a problémáimmal. 58 éves férfi vagyok, világéletemben sportoltam, elég pozitívan állok a dolgokhoz. Egy éve viszont mintha más ember lennék. Sértődékeny lettem, nincs bennem a korábbi életkedv…  A szex, ami eddig annyira fontos volt számomra, már egyáltalán nem érdekel. Az egyik haverom szerint belecsúsztam a férfiklimaxba. Létezik ez? És van rá gyógyszer?

(Réti József)

Klimaxolok férfi létemre? - A pszichológus válaszol

Kedves József!

A férfiklimax létező jelenség, valószínűleg jól sejti, hogy ez okozza a problémáit. Feltehetően számos egyéb változást is tapasztal önmagán a hétköznapokban: gyengébb, fáradékonyabb, fájnak az ízületei, csontritkulással küzd, lassabban nő a szőre. Talán alvászavara is van, és egyre több a zsír a pocakján. Arról nem is beszélve, hogy szexuális teljesítőképessége látványosan csökkenhet. A vegetatív tünetek mellett pszichés gondjai is akadnak, döntésképtelennek érzi magát, önbizalma kisebb, férfias határozottsága, versengő attitűdje tűnőben. Gyakran ideges, amit cinizmussal kompenzál, amivel őrületbe kergeti a családját.

Először is nyugodjon meg, nincs egyedül, bár nem mindenkinél jelentkezik: a férfiak 35 százaléka küzd vele. 50-55 éves kor körül csökkenni kezd a vérben keringő tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon, továbbá a melatonin és más hormonok szintje. Először is nem ártana felkeresnie az urológiai szakrendelőt, ahol – ha szükséges – hormonvizsgálatot, esetleg hormonpótlást javasolhatnak. Az utóbbi csakis szakorvosi felügyelet mellett működhet, és bizony gyakran segít. Ha a tünetei nem olyan markánsak, életmódváltással, konzervatív terápiával is kezelhetők. Minden alkalommal elmondjuk, mert fontos: mozogjon rendszeresen! Ne tartsa magában a problémáit, beszélje meg nyíltan a családjával, hogy gondjai vannak Komoly veszélyt jelenthet az alkohol. Bár ellazítja, oldja a szorongást, ha este megiszik egy pohárkával, vigyázzon, ez a szokás ne forduljon ivászatba.

Sokan ilyenkor fiatal partnert keresnek maguknak. Higgye el, a kapuzárási pánik gerjesztette önigazolás általában nem vezet sehová. A merevedést elősegítő gyógyszerek a keringésre hatnak, s átmeneti szexuális sikert eredményeznek. Ez azonban veszedelmes dolog, és ha a családja nem elég türelmes, elvesztheti a feleségét, gyermekeit is egy kaland miatt. A tapasztalat az, hogy az 50-60 éves korban fellángoló szerelmek hamar elmúlnak. Ne szégyelljen pszichoterápiás segítséget kérni – könnyebben túljuthat a klimaxon.

Dr. Bácskai Mária
pszichiáter
06-30-212-5510

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend