Kíváncsi hány évig fog élni? Számolja ki!

Kíváncsi hány évig fog élni? Számolja ki!

Egy népszerű ismeretterjesztő magazin tette közzé az alábbi tesztet, mely alapján mindenki könnyen kiszámíthatja várható élettartamát. Azért mérget ne vegyen senki az eredmény megbízhatóságára.

A Popular Science magazinban közzétett kvízt Thomas Perls, a Bostoni Egyetem geriátriai (öregkori betegségekkel foglalkozó) szakembere állította össze. Állítólag elég jó, persze nem tökéletes.

„Sokszor szoktak írni nekem az emberek, és azt mondják: szeretem a kalkulátort, de azt mondja már halottnak kéne lennem” – meséli Perls. „Erre azt szoktam válaszolni: ez valószínűleg azt jelenti, hogy önnek volt valamilyen nagyon rossz szokása a múltban, de a jó hír, hogy fantasztikus génjei vannak, amelyek megvédték ettől.”

Kíváncsi hány évig fog élni? Számolja ki!

A teszt

A következő teszt férfiaknál 86 éves korról indul, nőknél 89 éves korról (mivel a nők jellemzően tovább élnek, mint a férfiak). Válaszoljon a következő kérdésekre.

  • Zenszerű a hozzáállása, ami megkönnyíti, hogy túltegye magát a stresszhelyzeteken? Ha igen, adjon hozzá öt évet, ha nem vonjon le ötöt.
  • Van olyan családtagja, aki 95 évig vagy még hosszabb ideig élt? Ha igen, adjon hozzá tíz évet, ha nem, akkor ne adjon hozzá vagy vonjon le semmit.
  • Végez valamilyen testmozgást ötször egy héten legalább 30 percig? Ha igen, adjon hozzá öt évet, ha nem vonjon le ötöt.
  • Rendszeresen foglalkoztatja az agyát érdekes vagy kihívást jelentő feladatokkal, amilyenek például a szó- vagy matematikai rejtvények, illetve az aktív tanulás? Ha igen, adjon hozzá tíz évet, ha nem, akkor ne adjon hozzá vagy vonjon le semmit.
  • Segít-e az étrendje fenntartani az egészséges testsúlyt, úgy hogy nem érzi magát lelassulva vagy kellemetlenül? Ha igen, ne adjon hozzá semmit. Ha nem, vonjon le öt évet.
  • Dohányzik? Ha igen, vonjon le 15 évet. Ha nem, akkor ne adjon hozzá vagy vonjon le semmit.

Magyarországon egyébként a születéskor várható élettartam a KSH által közzétett 2014-es adatok szerint a férfiaknál 72,3, a nőknél 79,4 év.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek