Kiszagolható a vizeletből a közelgő Alzheimer-kór

Kiszagolható a vizeletből a közelgő Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kóros egerek vizeletének más a szaga – mutatták ki amerikai tudósok. Ha ez az emberekre is igaz, egy egyszerű vizeletvizsgálattal korán felismerhető lehet a betegség, és az idejében adott kezelés lassíthatja az agyi leépülést.

Az ízlelés és szaglás kutatására specializálódott philadelphiai kutatóintézet, a Monell Center tudósai az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával (USDA) és más intézményekkel együttműködésben arra a különös következtetésre jutottak, hogy az emberi Alzheimer-kór modellezésére használt egerek vizelete egyedi és sajátságos szagmintázattal rendelkezik. A jól megkülönböztethető szaglenyomat ráadásul már azelőtt jelentkezik, hogy az elbutulást okozó agyi elváltozások számottevő mértékben kialakulnának.

Kiszagolható a vizeletből a közelgő Alzheimer-kór

A kutatók ezért abban bíznak, hogy a vizelet szagának elemzésével már a betegség korai stádiumában és nem-invaziv módon fel lehet majd állítani az Alzheimer-kór diagnózisát.

Az Alzheimer-kór az elbutulás leggyakoribb formája, amely a 65 év fölöttiek mintegy 5 százalékát sújtja, így Magyarországon a becslések szerint 200 ezer embert érinthet. Bár az Alzheimer-kórra jellemző agyi elváltozásokat a boncolás során meg lehet találni, egyelőre nem ismert olyan diagnosztikus módszer, amely élő emberben teljes bizonyossággal kimutatná a betegséget.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek