Kinek lesz gerincsérve?

Kinek lesz gerincsérve?

A fájdalmas gerincsérv sokak mindennapi életét megkeseríti. Ám az általános hiedelemmel ellentétben nem csupán a műtét segíthet helyrehozni a bajt! Ortopédus, patológus szakértőnk, dr. Elek Emil segítségével összefoglaltuk, mit kell tudnunk a gerincsérvről.

A gerincünk a testünk tartóoszlopa, amely rendkívül teherbíró. 7 nyaki, 12 háti és 5 ágyéki csigolya alkotja. Az egyes csigolyákat hosszanti irányban húzódó erős szalagok és izmok kapcsolják össze egyetlen oszloppá. A csigolyatestek hátulsó nyúlványaikkal is kapcsolódnak egymáshoz, létrehozva a gerinccsatornát, amelyben védett helyet kaphatnak az idegek. A gerincoszlopot a módosult csigolyákból álló keresztcsont kapcsolja a medencéhez.

Mik azok a porckorongok?

A szomszédos csigolyák közötti speciális képződmények a porckorongok, amelyekből huszonhármat számolhatunk meg. Ezek biztosítják a gerincoszlop rugalmasságát, mozgékonyságát, miközben a stabilitásért is felelősek, és egyfajta pufferszerepet is betöltenek az ütközési erőkkel szemben.

Kinek lesz gerincsérve?A porckorongok a gerinc ívelt alakjának kialakításában is szerepet játszanak. S-alakú gerincünk sokkal nagyobb erőt és stabilitást képes biztosítani, mint egy egyenes vonalú oszlop. Mivel a porckorongok formája finoman idomul a csigolyákhoz, és a vastagságuk nem mindenütt egyforma, lehetővé válik, hogy a csigolyák ne közvetlenül egymás fölött, hanem egymással bizonyos szöget bezárva helyezkedhessenek el. Ez a felépítés alakítja ki a gerinc finom ívét.

Hogyan alakul ki a sérv?

Kinek lesz gerincsérve?A porckorongokat egy rostos porcgyűrű övezi, míg középen egy kocsonyás, puha anyag, a pulpa helyezkedik el. Ha a porckorongok tönkremennek, az fájdalmas elváltozásokhoz vezethet. Kezdetben a porckorong vízvesztése figyelhető meg, később a rostos gyűrű elemi rostjai is elszakadozhatnak. A puhább belső rész ilyenkor előreboltosulhat, kitüremkedhet, vagy akár a külső gyűrűt is átszakíthatja, szűkületet és az ott kilépő idegek összenyomását okozva. Ezt nevezzük gerincsérvnek vagy porckorongsérvnek (latinul: discus hernia).

Ma még nem tudjuk pontosan, kinél alakul ki porckorongsérv. Kimutatható egyfajta családi halmozódás, ekkor már a harmincas-negyvenes életévekben kialakulhat a porckorong-elfajulás. Klasszikus esetben akár több évig vagy évtizedig is eltarthat, mire a tüneteket is produkáló sérv kialakul. Kisebb trauma (rosszul végzett emelés, hirtelen mozdulat) után azonban előfordulhat, hogy az addig panaszt nem okozó, beteg porckorong azonnal tünetekkel járó sérvvé alakul.

Óvjuk a gerincünket!

  • Ha ülő munkát végzünk, óránként álljunk fel vagy járjunk egyet, mert ülés közben nagy terhelés nehezedik a hátra.
  • Ne viseljünk egész nap magas sarkú cipőt!
  • Ha cipekednünk kell, törekedjünk a súly szimmetrikus elosztására!

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek