Kikre nem káros a dohányzás?

Kikre nem káros a dohányzás?

A világ legidősebb emberei szinte egytől egyig kemény dohányosok voltak, pedig a csapból is az folyik, hogy a cigaretta mennyire ártalmas az egészségünkre. Akkor most hogy is van ez?

Egy új kutatás szerint az ilyen hosszú életű dohányosok élettartam egyáltalán nem véletlen. A The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences & Medical Sciences folyóiratban publikált tanulmány egy olyan eltérést  talált egyes emberek DNS-ében, amely a jelek szerint segít a hosszú távú dohányzás ártalmainak kivédésében.

"Meghatároztunk egy sor olyan genetikai markert, amely a jelek szerint elősegíti a hosszú életet” – mondta Morgan E. Levine, a tanulmány társszerzője egy sajtótájékoztatóban. „Ráadásul e markerek közül sok részt vesz azokban az útvonalakban, amelyekről állatmodellekben felfedeztük, hogy fontos szerepet töltenek be az öregedésben és az élettartamban.”

Kikre nem káros a dohányzás?

A kutatók 90 hosszú életű (80 éven túli) dohányos genomját szekvenálták és 730 olyan dohányos genomjával hasonlították össze, akik 70 éves koruk előtt haltak meg.

A génekben az SNP-k olyan hálózatát fedezték fel, amely jelentős öregedés elleni előnyöket nyújt. E változatok 22 százalékkal növelik a 90-99 éves kor elérésének valószínűségét, és megháromszorozza a száz éven feletti kor elérésének esélyét. Ugyanezen génekkel rendelkezőknél majdnem 11 százalékkal kisebb a rák előfordulási valószínűsége.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hosszú életű dohányosok valószínűleg egy „biológiailag elkülönült csoportot képeznek, akik olyan genetikai változatokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszi számukra, hogy másként reagáljanak a környezeti stresszorokra”.

„Rendkívül kicsi azoknak az emberek aránya, akik hordozzák azon genetikai jellegeket, amelyek segítenek megbirkózni a dohányzás okozta biológiai stresszel, ezért senki se használja ezt a cikket mentségként arra, miért nem szokik le a dohányzásról” – figyelmeztet Levine.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek