Kiből válhat apa? - Babaváró 3.rész

Kiből válhat apa? - Babaváró 3.rész

Sorozatunk szereplői több mint másfél éve vágynak babára. Elkezdtek utánajárni, vajon teljesen egészségesek-e. A vizsgálatokat Hédi kezdte, de most Bencén a sor. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi: 29 éves rendezvényszervező, az utóbbi hónapokban felszedett néhány kilót.

Bence: 33 éves informatikus egy multinál, olykor otthonról is dolgozik.

Hédi és Bence: A pár felkeresett egy olyan intézményt, ahol nőgyógyász és andrológus is dolgozik. Hédi női szervei teljesen rendben vannak. A hormonvizsgálat eredményére mintegy 3 hetet kell várni.

Mint múlt havi számunkban hangsúlyoztuk, a nőknek nagyon kell vigyázniuk a petesejtállományukra, hiszen szervezetük már a születésük pillanatában tartalmazza az összes ivarsejtjüket. A több százezer petesejt közül (a több millióból ennyi marad kamaszkorra) minden hónapban egyetlenegy érik meg és válik megtermékenyíthetővé.

Érdekes, mennyire más "filozófia" húzódik meg a férfiak ivarsejttermelése mögött, amely elsőre szinte pazarlónak tűnik. Ám ez nem jelenti azt, hogy nekik nem kell vigyázniuk a nemzőképességükre!

Expedíció

Kiből válhat apa? - Babaváró 3.részA férfi szervezete serdülőkortól kezdve folyamatosan "gyártja" az ondósejteket. A nemi szervek részben a testen belül, részben azon kívül helyezkednek el. A spermiumok a herében képződnek, és a herezacskó biztosítja számukra a mindenkori megfelelő hőmérsékletet. Az érett hímivarsejtek a mellékherébe vándorolnak és ott tárolódnak. Akár több hétig is termékenyek maradnak. A mellékheréből indul az ondóvezeték, azaz a herét az ondóhólyaggal összekötő, hosszú cső. Szexuális izgalom hatására a hímvessző szivacsos állományába vér tolul, és létrejön az erekció (merevedés). Az ejakuláció (ondókilövellés) során a spermiumokhoz hozzákeveredik az ondóhólyagok, a prosztata és kisebb, a húgycsőhöz kapcsolódó mirigyek által termelt váladék is, amelynek fontos a szerepe.

Csupán egyetlen szexuális aktus alkalmával akár több százmillió ondósejt indul útjára. Igaz, ezek nagy része idő előtt cselekvőképtelenné válik. A spermiumokra ugyanis valóságos expedíció vár: miután a hüvelyen áthaladtak, keresztül kell jutniuk a méhszájon, majd a méhen, míg végül a petevezetőben árral szemben kell haladniuk. A petevezetőben ugyanis a csillószőrök egy vízszerű folyadékot hajtanak a méh felé. Hogy leküzdjék ezeket az akadályokat, a spermiumok a farkukkal csapdosva úsznak előre. Bár még mindig több százan vannak, csak egyetlen győztes lehet: a nyertes átfúrja a petesejt burkát, amely abban a pillanatban átjárhatatlanná válik a többi spermium számára.

Mozgó egységek

A spermiumok nagyon különleges sejtek, amelyek fejjel, nyaki résszel és "farkincával" rendelkeznek. Speciális mozgó egységek, amelyek nagyon szívósak, hiszen akár napokig is képesek megőrizni megtermékenyítő képességüket. Ezzel együtt azonban rendkívül érzékenyek is. Nehezen tudnak ellenállni a környezeti hatásoknak, amelyek akár a hímivarsejtek DNS-ét, azaz örökítőanyagát is károsíthatják! Ez azt jelenti, hogy a spermiumok nem csupán öröklött, hanem szerzett hibákat is képesek továbbadni az utódnak!

Általános jelenség, hogy a férfiak nemzőképessége az utóbbi évtizedekben csökkent. A statisztikák azt mutatják, hogy ma a meddőségért 40 százalékban a férfiak, 40 százalékban a nők, 20 százalékban pedig mindketten "felelősek". Mint dr. Vass Zoltán meséli, míg 15 évvel ezelőtt tíz spermadonornak jelentkező férfi közül nyolc megfelelt, kettő pedig nem, addig mára ez az arány megfordult!

Az andrológusnál

Kiből válhat apa? - Babaváró 3.részBár Bence eleinte ódzkodik az andrológiai vizsgálattól, belátja, hogy ez a következő, logikus lépés. (Az andrológus olyan urológus, aki a férfi nemzőképességével is speciálisan foglalkozik.) A vizsgálat kikérdezéssel kezdődik, amely a korábbi betegségektől kezdve az életmódon át sok mindenre kiterjed. Bence elmeséli, hogy nemrég prosztatagyulladással küszködött, amelyet antibiotikummal kezeltek. Azt is bevallja, hogy otthon sokszor dolgozik úgy, hogy beül a tévé elé, laptoppal az ölében.

A következő lépés a spermaanalízis. Hédiék már hallottak arról, hogyan is megy ez. Barátaik, akik hasonló cipőben járnak, olyan intézményt kerestek fel, ahová az otthon "levett" ondómintát lehet bevinni. Hédinek elmesélte a barátnője, hogyan állt sorban reggel a nyitásra várakozva, miközben szégyenlősen szorongatta a kezében a gondosan kisuvickolt befőttes üvegben hozott, egy-két órával korábbi "termést".

Mint szakértőnk mondja, egyáltalán nem mindegy, hol végeztetjük el ezt a vizsgálatot. Igazán korrekt vizsgálatot a helyben, frissen adott mintából lehet végezni. Természetesen ehhez megfelelő körülményeket is kell biztosítani. Ideális esetben a férfi elvonulhat egy erre a célra berendezett szobába, ahol önkielégítés útján adhat spermát. A mintát egy speciális dobozban egy belső, csukott ablak párkányára helyezi, amelyet csak az ő távozása után vesznek el onnan az intézet munkatársai. Van, ahol rögtön vagy egy-két órán belül elvégzik az elemzést, míg máshol elteszik a mintát egy napra: a spermiumoknak az életben is túl kell élniük ennyi időt a női szervezetben! Természetesen nemcsak a hímivarsejtek állapota fontos, hanem az ondóváladéké is, ezért érdemes mikrobiológiai vizsgálatot is végezni: ha baktérium van az ondóban, az ronthatja a teherbe esés valószínűségét.

Spermiumkárosító tényzők

Kiből válhat apa? - Babaváró 3.részBizonyos orvosi kezelések, mint például a kemoterápia vagy a sugárkezelés, károsíthatják a hímivarsejteket termelő dajkasejteket. A kemoterápia köztudottan a gyorsan osztódó sejteket pusztítja, ilyen gyors sejtosztódás zajlik a spermiumok termelődése közben is. A nemzőképesség átmenetileg vagy akár végleg meg is szűnhet. Ha a férfi később szeretne gyereket, érdemes előre gondolkodni. Szerencsére ma már van arra lehetőség, hogy egy férfi fagyasztott mintát helyezzen el egy spermabankban.

Azok a különféle adalékanyagok sem tesznek jót, amelyek az étellel-itallal a szervezetünkbe kerülnek.

A mozgásszegény életmód sem előnyös.

Tanács Bencének: Szeret kosarazni, de csak hébe-hóba járt el az edzésekre. Ezentúl menjen el hetente kétszer!

A fokozott alkoholfogyasztás - különösen a tömény italoké - egyaránt csökkenti a spermiumok mennyiségét és minőségét.

Tanács Bencének: Szerencsére Bence nem nagyivó, de ha mostanában egy buliban megkínálják valamivel, pálinka helyett kérjen inkább egy pohár sört vagy bort!

A dohányzó férfiak hímivarsejtjei nagyobb eséllyel torz alakúak és lassúbb mozgásúak a nemdohányzókéihoz képest. A dohányzás az örökítőanyagot is károsíthatja, és több szakember szerint növelheti bizonyos megbetegedések kockázatát. A dohányzás nem mellesleg ronthatja a szexuális funkciót is, ami szintén nem kedvező az utódnemzés szempontjából.

Tanács Bencének: Bence kocadohányos. Próbáljon meg erről is leszokni!

A drogok, például a marihuána igen súlyosan károsítják a spermiumokat! Mind a hímivarsejtek mennyisége, mind a minősége romlik, az abnormális sejtek aránya viszont nő a kábítószerek hatására.

A magas hőmérséklet kedvezőtlenül hat a spermiumtermelődésre. Nem véletlen, hogy a here a testen kívül, hűvösebb környezetben helyezkedik el. A babára vágyó férfi ezért kerülje a szűk nadrágok viselését, a forró fürdőt és a szaunát! (Érdekesség, hogy egyes kutatások szerint - a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően - télen magasabb a spermiumszám...)

Tanács Bencének: Ne dolgozzon a laptopját az ölében tartva!

Nem lehet eleget szólni a stressz káros hatásairól: sajnos a nemzőképességet is rendkívüli mértékben befolyásolja. Gondoljunk csak bele: ha menekülnie, védekeznie kell, egy állat sem az utódnemzéssel van elfoglalva, hanem a saját életét menti. Így van ez velünk, emberekkel is: stresszes időszakban a létfenntartás kerül előtérbe a fajfenntartással szemben.

Tanács Bencének: Ne vigye haza a munkahelyi problémákat, tanuljon meg néhány relaxációs technikát!

A jó sperma

Kiből válhat apa? - Babaváró 3.részAz andrológus először százszoros nagyításban szerez benyomást a spermaképről, például megállapíthatja, hogyan oszlanak el a spermiumok, de az is előfordul, hogy a mintában egyenesen keresni kell a hímivarsejteket! Négyszázszoros nagyításban jól látható a spermiumok mozgása, a legalább ezerszeres nagyítás pedig a hímivarsejtek szerkezetéről is felvilágosítást ad.

A spremavizsgálathoz a WHO nemzetközileg elfogadott kritériumrendszert állított fel. Érdekesség, hogy a nemzőképesség világszerte tapasztalható romlásához alkalmazkodva a nemzetközi szervezet többször is lejjebb szállította a határértékeket.

Ha az eredmény jó, akkor a férfi számára véget is ért a "tortúra". Ha nem jó, akkor fizikális vizsgálatnak kell következnie, amely magában foglalja a pénisz, a makk, a here és az innen induló vezetékek, valamint a prosztata tapintásos ellenőrzését is. Ha az orvos szükségesnek látja, kérhet hormon- vagy ultrahangvizsgálatot is, utóbbit a herék körüli vérellátás ellenőrzésére.

Mikor nemzőképes a férfi?

  1. Ha egy ondóminta - azaz az egy magömlés alkalmával kiürülő ejakulátum - mennyisége legalább 1,5 milliliter.
  2. Ha ennek egy milliliterjében legalább 15 millió spermium található (a teljes mintában pedig legalább 39 millió spermium van).
  3. Ha a hímivarsejtek legalább 40 százaléka mozog.
  4. Ha a hímivarsejtek legalább 4 százaléka tökéletes szerkezetű (spontán terhesség létrejöttéhez legalább 15 százaléknyi, jó szerkezetű spermium szükséges).
  5. Ha az ondóban nincsenek káros anyagok (például gyulladásos sejtek).
  6. Ha a sperma lúgos vegyhatású.

Esélylatolgatás

A vizsgálat eredményeképpen az andrológus megállapítja, nemzőképes-e a férfi. A pácienst teljesen nemzőképtelennek nyilvánítja, ha az ondóminta egyetlen hímivarsejtet sem tartalmaz. A férfi nemzőképesnek számít, ha a vizsgálat során nem találtak olyan tényezőt, ami a terméketlenséget igazolná. Ekkor ismeretlen eredetű meddőségről van szó. A két véglet közötti diagnózis pedig a különböző fokú nemzőképesség-csökkenés.

Ma már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek segítségével növelhető a spermiumok száma, illetve javítható a mozgékonyságuk. Előfordulhat, hogy a meddőségért felelőssé tehető probléma sebészi úton orvosolható, ilyen például a herevisszér-sérv.  Ha mindezek nem vezetnek eredményre, még mindig van remény - a lombik.

Bencének egy-két hétig várakoznia kell az eredményre. Tűkön ül, úgy érzi, a férfiassága kérdőjeleződhet meg. Végül az derül ki, hogy a spermiumai kissé kevésbé mozgékonyak a kelleténél. Szerencsére andrológusa megnyugtatja: ez valószínűleg a korábbi prosztatagyulladásra kapott antibiotikumok hatása, amely pár hónap alatt megszűnik.

Folytatjuk!

Kapcsolódó cikkeinket  Meddig várjunk? és A termékenység záloga címmel keresse az Egészségtükör.hu portálon!