Ki kaphat új szívet?

Ki kaphat új szívet?

Egy kinek szerencsés, kinek szerencsétlen baleset következtében egy egészséges, dobogó szív tart a kórház felé. Ma valaki új esélyt kap az életre, de hogy ki lesz az, azt egy hat főből álló bizottság dönti el. Emberek isteni szerepben. Ez az érdekessége az Istenek tanácsa című Mark St. Germain darabnak, amit január vége óta játszanak a Rózsavölgyi Szalonban Valló Péter rendezésében. A szereplőket kérdeztük karakterükről és a való életről.

Bánfalvi Eszter mint dr. Kiera Banks

Ki kaphat új szívet?

Egy fiatal orvosnőt alakít a darabban, akinek csak néhány év tapasztalat van a háta mögött. Az egyik főorvost helyettesíti a bizottságban, így egy teljesen új helyzetbe csöppen. Hogyan kezeli?

Próbálja a főnöke véleményét képviselni, de a helyzet úgy alakul, hogy neki is döntéseket kell hoznia. Szakmaiság és erkölcsiség – ez a két fő vezérfonala, ám mint tudjuk az embernek lehetnek elvei, de ezek a gyakorlatban bizony általában elbuknak. Banks doktornő összeomlik a döntés súlya alatt.

Került már hasonló döntési helyzetbe a való életben?

Szerintem minden döntésünk ilyen. Persze vannak ennek fokozatai, de ha valamire igent mondunk, akkor azzal más dolgokra nemet mondunk. Ha elvállalok egy szerepet, akkor más szerepeket utasítok vissza. Persze az én szakmám döntései - a maguk borzalmaival együtt is - sokkal könnyebben bírhatóak, mint egy orvosé. Édesanyám orvos, és bár névtelenül, de hallom tőle a történeteket, és tudom, hogy én nem tudnék helyt állni hasonló helyzetekben.

Ki kaphat új szívet?Dunai Tamás mint dr. Jack Klee

Dr. Klee rákos, és meg vannak számlálva a napjai. Ő mégis ott ül ebben a bizottságban. Miért?

Ennek az embernek az egyetlen menedéke a munka. Utolsó lehelletéig azon dolgozik, hogy létrehozzon egy külön szárnyat a kórházban, ami a szívátültetésekkel foglalkozik, és reményei szerint majd az ő nevét viseli. Ez a cél határozza meg a döntéseit, csak ez lebeg a szeme előtt.

Ön hogy töltené az utolsó napjait?

Én egészen másképp. Valószínűleg pecáznék, nézném ahogyan nő a fű, és simogatnám az unokáimat, amíg csak lehet. Édesanyám és a nővérem is fiatalon haltak meg rákban, úgyhogy ismerem a betegséget. Édesapám viszont még 83 évesen is ajánlatokat tett a nőknek. Drukkolok, hogy inkább az ő sorsára jussak!

Borbás Gabi mint dr. Ann Ross

Ki kaphat új szívet?

Dr. Ross a pszichiátriai osztály vezetője,  nagyon friss családi tragédiával a háta mögött. Ő milyen érvek mentén próbálja meghozni ezt a nehéz döntést?

Ő is, mint mindenki, aki ott ül az asztal körül, próbál objektív és szakmai lenni, de idővel kiderül, hogy ez lehetetlen. Szép lassan a történet minden szereplőjéről kiderül valami sötét titok, ami befolyásolja a döntését is.

Általában vidám darabokban látni önt. Nehéz volt ezt a megtört doktornőt alakítani?

A rendező, Valló Péter bizonyára látta bennem a karaktert, valamennyire hasonlóak vagyunk. Dr. Ross zárkózott, kemény, intelligens nő. A civil életében pedig anya, aki egyedül neveli a gyerekét, és ezt a helyzetet könnyen át tudom élni. A szakmai kihívást az jelenti, hogy ennél a darabnál annyira közel ülnek hozzánk a nézők, hogy nem lehet színészkedni, itt teljesen át kell élni a szerepet.

Őze Áron mint dr. Alex Gorman

Ki kaphat új szívet?

Hogyan írná le dr. Gorman karakterét?

Ő az, aki végzi a műtéteket, ezt a szívet is ő fogja beültetni új tulajdonosába. Már több száz életet mentett meg sebészként. Úgy beszél egy emberi szívről, mint 20 dkg marhahúsról. Ebből is látszik, hogy nagyon nyers, kényelmetlen, tenyérbemászó alak. Talán a tévéből ismert Doktor House-ra hasonlít a leginkább.  Mindenki utálja, de mindig igaza van. Önként vállalta ezt a negatív szerepet, ami lássuk be, nem lehet egyszerű. Szerintem a darabban ő a legtisztább figura. Az ő szeme előtt csak az lebeg, hogy a mostani döntés is azt szolgálja, hogy minél több életet tudjanak megmenteni a jövőben.

Kellett már hasonlóan nehéz döntést hoznia életében?

Sűrű éveken vagyok túl. Öt évig voltam a Magyar Színház igazgatója, ami egy nagyon felelősségteljes, és épp ezért egy nagyon kemény pozíció. A felelősség arról szól, hogy döntéseket kell hozni. Lehet, hogy rosszul döntünk, de ez benne van a pakliban. A legnagyobb bűn mégis az, ha nem döntünk.

Söptei Andrea mint Nella Larkin

Ki kaphat új szívet?

Egy nővér az orvosok között. Hogy került ebbe a bizottságba?

Bizony, ez esetben Larkin nővér áll a hierarchia legalján, de az orvosok láthatóan tisztelik, szeretik. Megbízhatóságának és szorgalmának – illetve dr. Klee-vel ápolt jó kapcsolatának – köszönhetően kerülhetett a bizottságba, ahol egyfajta koordinátori szerep az övé, de szavazati joga is van. Döntései középpontjában a munka áll, de nem tud teljesen elvonatkoztatni a páciensek jellemétől, irántuk érzett szimpátiájától, ellenszenvétől, és saját helyzetétől.

Ön milyen szempontok alapján szokott dönteni egy kemény helyzetben?

Általában érzelmi alapon döntök, olyan dolog mellé teszem le a voksomat, amit fel tudok vállalni a lelkemmel. Képtelen vagyok csak észérvekre hallgatni, így inkább a szívemre bízom a döntéseket. Felőröl, ha sokáig el kell nyomnom az érzelmeimet, egy idő után felrobbanok, és ki kell lépnem a szituációból.

Márton András mint Dumber atya

Ki kaphat új szívet?

Dumber atya nem hétköznapi figura, hosszú évtizedeken át ügyvéd volt, majd felesége halálakor szólította az úr, és lelkésznek állt. Mi a feladata ebben az ügyben?

Kordában kell tartania a szakemberek döntéseit, az objektív döntésre kell őket sarkallnia. Mint ügyvéd az a feladata, hogy bármilyen döntés is szülessék, az jogilag megtámadhatatlan legyen. Igen ám, de itt emberek életéről van szó… Így ő sem tud teljesen objektív maradni.

Elég ellentmondásosnak tűnik ez a karrierváltás, és valószínűleg nem is túl gyakori. Ön találkozott már hasonló emberrel életében?

Magyarországon még sosem, de Amerikában annál gyakoribb az ilyen meglepő karriercsavar. Valójában az én életem hajtóereje is az ilyen merész váltásokban rejlik, amelyek sokszor ellentmondásosnak tűnnek. Világéletemben hűtlen voltam mindenkihez és mindenhez. Jelenleg a negyedik házasságomban élek, színész voltam, rendező lettem, tanítottam a főiskolán, majd Finnországban asztalosnak álltam, utána főkonzul lettem Los Angelesben, és még sorolhatnám… Nekem a hirtelen váltás az anyanyelvem.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek