Kezelhető a depresszió egyetlen vérminta alapján?

Kezelhető a depresszió egyetlen vérminta alapján?

Olyan vérvizsgálatot dolgoztak ki brit kutatók, amely segít megállapítani, milyen gyógyszert írjanak fel a depressziós betegnek.

2016.06.14

Jelenleg a kezelés elején adott antidepresszánsok mintegy fele nem bizonyul hatékonynak, ezért az orvosok kénytelenek addig próbálkozni, amíg a megfelelőt meg nem találják.

Kezelhető a depresszió egyetlen vérminta alapján?

A londoni King's College kutatói kis létszámú kutatásukban a beteg vérvizsgálati eredményei alapján keresték meg a neki való orvosságot. Akiknél gyulladást mutatott a teszt, azoknak erősebb gyógyszerrel kellett kezdeniük a kezelést - írták az International Journal of Neuropsychopharmacology című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány szerzői.

 

Eddig 140 - depresszióval diagnosztizált - önkéntes segítségével próbálták ki a sok év munkájával kidolgozott vérvizsgálatot. A kutatók szerint nagyobb létszámú vizsgálatokra van szükség, hogy bizonyítsák, valóban működik a módszer. A vérvizsgálatban a gyulladás két jelzőjét - a MIF és az interleukin-1 béta elnevezésű markereket - keresték. Azok a páciensek, akiknek a vérében nagy arányban találták meg a két markert, a hagyományos, gyakran felírt antidepresszánsokra nem reagáltak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek