Kevesebb cukorral édesebb az élet

Kevesebb cukorral édesebb az élet

Sokan még mindig nem akarnak szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kettes típusú cukorbetegek száma drámaian nő a hazai lakosság körében. A betegség mostmár nem kíméli a gyermekeket sem. De vajon mi lehet a betegség járványszerű terjedésének az oka? Mit tehetünk ellene?

„Magyarországon az orvoshoz járó cukorbetegek száma 800 ezer fő – ismerteti a súlyos tényeket dr. Hermányi Zsolt diabetológus. Legalább még 400 ezer fő szenved ebben a betegségben, csak nem tud róla. És ezen kívül még 400 ezer ember van a cukorbetegség „előállapotában”. Tehát több mint másfél millió ember érintett a kórképben, ezért nem túlzás népbetegségről beszélnünk.”

1-es és 2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegséget alapvetően két fő csoportra osztjuk. Az egyes típusú cukorbetegeknél egy autonóm mechanizmus révén néhány hónap alatt elpusztulnak az inzulintermelő sejtek, és abszolút inzulinhiány lép föl. Ennek következtében rettenetesen megnő a vízfogyasztás, 7-8 liter vizet fogyaszt a beteg, gyakori a bőséges vizelés, drasztikus a súlycsökkenés. Az egyes típusú cukorbeteg maximum egy hónapon belül orvosnál van, ha más miatt nem, hát azért, mert bekómázik. Az egyes típusú cukorbetegek az inzulin felfedezése előtt gyógyíthatatlanok voltak.

Kevesebb cukorral édesebb az élet

A kettes típusú cukorbetegnél nincsenek látványos tünetek. Ők általában infarktus, nehezen gyógyuló lábszárfekély, merevedési zavar, bizonyos bőrgyógyászati rendellenességek miatt keresik fel az orvosukat, aki a tünetekből visszafelé következtetnek arra, hogy a panasz hátterében a cukorbetegség áll. A kettes típusú cukorbetegség összetett. A betegek 80 százaléka túlsúlyos, esetükben a cukorbetegség legfontosabb tényezője az elhízás.

Cukorbetegség=(jóllét+elhízás)-mozgás

A legtöbb cukorbeteg az elkövetkező évtizedben bizonyára az ázsiai országokban és Afrikában lesz, de a nagy a baj az USA-ban, Nagy-Britanniában, ahol a biztosítók és az egészségügy egymással karöltve nagy erőkkel próbálja megfékezni a cukorbetegség terjedését. Magyarország a fejlett országokra jellemző statisztikákat mutatja, pont ott vagyunk, mint a nyugat-európai országok.

A betegség elsődleges oka a túlzott kalóriabevitel, az elhízás, amely a zsírraktárak túlzott feltöltődéséhez vezet. Igen összetett választ kapunk arra a kérdésre, hogy miért eszünk többet, mint elődeink. „A folyamat külső és belső okokra egyaránt visszavezethető – elemzi a jelenséget dr. Boros András, a Richter Gedeon Nyrt. obezitással (túlsúlyossággal) foglalkozó gyógyszerkutatója.  A szocio-ökonomiai hatások közül kimagasló szerepe van az ipari jellegű élelmiszertermelésnek, a globalizált piac hatékonyságának, ebből következik az élelmiszer viszonylagos olcsósága. A piaci versenyben az élelmiszergyártók élen járnak, s tagadhatatlan, hogy élelmiszereink jó része ellenállhatatlanul finom. Korunk szorongó, a valódi teljesítmény élményét meg nem élő embere az ősi örömforrást, a jelentős jutalomértékű táplálkozást alkalmazza mint öngyógyító, vigasztaló mechanizmust. A másik oldalon viszont veszélyesen lecsökkent a mindennapi életben szükséges mozgás. Sem a napi munkavégzés, sem a közlekedés nem igényel fizikai erőfeszítést.”

Tudod, hogy melyik étel mennyi cukrot tartalmaz?

A cikk folytatását megtalálja a Patika Tükör novemberi számában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek