Kérdések az influenza elleni oltásról

Kérdések az influenza elleni oltásról

Ősszel gondolnunk kell az influenzára, vele együtt - főleg a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak - az influenza elleni védőoltásra. Cikkünk az oltásról nyújt fontos információkat.

Általában kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

A 65 éves kor felettieken kívül a krónikus tüdő-, szív- és vesebetegeknek, immunkárosodásban, cukorbajban szenvedőknek és a tartósan szalicilátot szedőknek ajánlott a védőoltás. Nekik, és a szociális és egészségügyi intézményekben tartósan ápoltaknak térítésmentes az oltóanyag. Javasolt még az oltás azoknak, akiknek munkája közérdekű: pedagógusoknak, közlekedésben, egészségügyben, hivatalokban, kereskedelemben dolgozóknak, vagy akik munkájuk miatt zárt helyen, sok emberrel foglalkoznak.

Súlyos betegek olthatók-e?

Immungyengeséggel járó állapotokban, daganatos betegeknél, nagy műtéten átesetteknél az immunrendszer válasza gyengült, emiatt az oltás védőhatása mérsékelt, vagy akár el is maradhat. Ezeket a betegeket a környezet oltásával tudjuk védeni. Ebből a megfontolásból oltják az egészségügyi intézmények dolgozóit is.

Csecsemők, kisgyermekek kaphatnak-e oltást?

6 hónaposnál kisebb gyerekek oltása nem javasolt. 6 hónapos és 3 éves kor között a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyag nem használható (ez a térítésmentes oltás). Akik először kapnak influenza elleni oltást 8 éves kor alatt, egy hónap időközzel kétszer oltandók, 3 évesnél kisebbek fél-fél adaggal, a nagyobbak kétszer teljes adaggal. A teljes védelem 5-6 hét alatt alakul ki.

Csecsemőt hogyan lehet védeni a fertőzéstől?

Elsősorban azzal, hogy beteg ember nem tartózkodik a közelében, járványos időben zsúfolt, szellőzetlen helyre nem viszik. Közvetve nyújt védelmet a nagyobb testvérek és felnőtt családtagok oltása.

Szoptatós anyuka oltható-e?

A szoptatás nem ellenjavallata az oltásnak, sőt ha így a mamát megvédjük a betegségtől, közvetve a kicsi is védve lesz.

Terhes nő kaphat-e oltást?

Általában a terjesség első harmadában nem ajánlottak az oltások (kivétel a magas halálozású fertőzések elleni oltások, pl. tetanusz, veszettség), de a terhesség második harmadától már olthatók a kismamák. Ha a szülés ideje a téli időszakra esik, a kismama oltása kivédheti az újszülött betegségét is.

Lehet-e influenzát kapni az oltástól?

Influenzát a szervezetbe bekerült és ott szaporodó influenza vírus tud előidézni. Az oltóanyagban nincsen élő vírus, azaz nem tud szaporodni a szervezetben. Az immunrendszer válaszát vagy elölt vírus bevitelével, vagy csak egy lehasított fehérje "darabka"  bevitelével idézik elő. Gyermekeknél, 3 éves kor alatt, csak az utóbbi fajta oltóanyag használható.

Milyen mellékhatása lehet az oltásnak?

Leggyakoribb panasz, hogy az oltás helyén múló fájdalom és bőrvörösség lép fel. A közérzet is romolhat egy-két napig. Ezek a tünetek a napi tevékenységet nem befolyásolják. Láz, vagy súlyosabb tünetek igen ritkán lépnek fel. Az oltás napján a gyermekek hőmérsékletét rendszeresen ellenőrizni kell. Az oltás utáni tünetekről értesíteni kell az oltást végző orvost!

Ki nem kaphat influenza elleni oltást?

Nem oltható az, akinek súlyos allergiás tünetet (nehézlégzés, fulladás) okoz a tojás fogyasztása, vagy előzőleg súlyos reakció lépett fel az oltás után. Guillain-Barre típusú bénuláson átesettek sem olthatók.

Mikor érdemes beadatni az oltást?

Ideálisan a járványos időszak előtt, október-november hónapokban ajánlott beadatni az oltásokat. A védelem kb. 14 nap múlva alakul ki. Ha már megjelent az influenzavírus, igen gyorsan terjed a fogékonyak között. A lappangási időben kapott oltás legfeljebb enyhítheti a tüneteket, de már nem védi ki a betegséget.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek