Képesek az elveszett emlékeket visszaállítani az agyban

Képesek az elveszett emlékeket visszaállítani az agyban

Újabb áttörést értek el amerikai kutatók a memóriamódosításban. Nemcsak törölni sikerült egyes emlékeket a patkányok agyában, hanem a törölt emlékeket sikerült visszaállítani is.

A memória szelektív törlésének kutatásával már évek óta foglalkoznak. A vegyületekkel való memóriatörlés mellett két jelentős eljárást is kidolgoztak: a hőhatással és a fényhatással (termogenetika és optogenetika) történő emléktörlést.

Ez utóbbit fejlesztették tovább úgy a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvostudományi fakultásának kutatói, hogy az emlékeket nemcsak törölni, de helyreállítani is sikerült. Az optogenetikai memóriamódosításhoz a kutatók először is genetikai módosítással fényérzékennyé teszik a patkány agyának bizonyos neuronjait. Ezután száloptikai kábeleket vezetnek a neuronokhoz, és fénnyel aktiválják azokat.

Képesek az elveszett emlékeket visszaállítani az agyban

„Képesek vagyunk tetszés szerint emlékképet kialakítani, törölni ezt a memóriát, majd újra aktiválni olyan ingert alkalmazva, amely szelektíven erősíti vagy gyengíti a szinaptikus kapcsolatokat” - mondta Roberto Malinow, az idegtudományok professzora, a tanulmány rangidős szerzője.

Az eredmények lehetséges klinikai felhasználásával kapcsolatban Malinow elmondta, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyában felhalmozódó béta-amiloid peptid nagyon hasonló módon gyengíti a szinaptikus kapcsolatokat, mint a patkányok memóriáját törlő alacsony frekvenciájú stimuláció. „Mivel a munkánk kimutatta, hogy vissza tudjuk fordítani a szinapszist gyengítő folyamatokat, elképzelhető, hogy ellensúlyozni tudjuk a béta-amiloid hatásait az Alzheimer-kóros betegekben” - mondta a professzor.

A teljes cikket az origo.hu oldalán olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek