Kényes kérdés: hogyan töröld a feneked?

Kényes kérdés: hogyan töröld a feneked?

Hagyományos vécépapír, nedves törlőkendő vagy víz – te tudod, hogyan kell helyesen tisztán tartani az intim testrészeidet?

A végbélnyílás és környéke érzékeny terület, mégsem beszélünk róla soha. Mindenki tisztogatja valahogyan, de senki sem részletezi, sokan még a gyereküknek sem, ami nagy baj. A kicsik csakis a szüleiktől tanulhatják meg a helyes higiéniás szokásokat. De mik is azok?

 

Normális konzisztenciájú széklet esetén elegendő, ha száraz, puha, fehér vécépapírral töröljük meg a végbélnyílást és környékét. Azért érdemes a fehér toalettpapírt választani, mert a színesben található festékanyag irritálhatja a bőrt, ráadásul az esetleges, betegségekre utaló széklet-elszíneződéseket (pl. véres széklet, zöldes árnyalat) sem vesszük észre rajta. Az, hogy hány rétegű a toalettpapír, szinte mindegy, a lényeg, hogy elég puha legyen, és ne dörzsölje ki a bőrt.

 

Kényes kérdés: hogyan töröld a feneked?

 

A nedves törlőkendő: felejtsd el!

Kézenfekvőnek tűnne a nedves törlőkendők használata székelés után, de valójában rosszat teszünk magunknak, ha papír helyett a popsitörlő mellett döntünk. Tartósítószert és illatanyagokat tartalmaznak, amelyek ingerlik a bőrt, és még allergiát is okozhatnak. Különösen azoknak rossz, akinek amúgy is problémájuk van azon a tájékon, kezdődő aranyerük van, esetleg egy rossz alsónemű kidörzsölte a végbélnyílás környékét. Az érzékeny, sebes bőrt tovább irritálja a nedves kendő, így sokkal lassabban gyógyul.

 

Langyos víz: ez az ideális

A legjobbat akkor tennénk az intim testrészeinkkel, ha minden székelés után langyos vízzel mosnánk meg a területet. Még szappanra sincs szükségünk, minden, amit innen el kell távolítani, vízzel oldható. Puszta kézzel, langyos vízzel alaposan meg kell mosni a végbélnyílást környékét, így minden apró fekáliadarabot el lehet távolítani. A legideálisabb, ha rendelkezésre áll egy bidé, ha az nincs, a tusolóba vagy a kádba érdemes beállni. Utána természetesen bő vízzel, és szappannal kezet kell mosni.

 

Ha épp úton vagyunk, vigyünk magunkkal egy mosdókesztyűt (lehetőleg egyszer használatos, eldobhatót), és ezt nedvesítsük be a mosdókagylónál, majd töröljük meg vele a végbélnyílást és környékét.

 

Vigyázz a székletedre!

Az ideális széklet puha, könnyű tőle megszabadulni, de formáját megtartja, nem folyik. Sem a túl kemény széklet, sem a pépes, folyós nem megfelelő, az előbbi az aranyér kialakulását segíti elő, utóbbi után pedig nehéz tisztálkodni. Ha ezzel küzdesz, mindenképpen orvosolni kell a kiváltó okot (vírusos hasmenés, rossz táplálkozás).

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek