Katus Attila: Minden a fejben dől el!

Katus Attila: Minden a fejben dől el!

Hatszoros aerobik-világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, Világjátékok-győztes, a Táncparkett Ördöge-cím viselője. Életmód-tanácsadó, személyi edző, tanár. Sztár, de nem hideg és elérhetetlen idol, hanem inkább olyasvalaki, aki nem fél adni önmagából, akivel jó együtt lenni, aki valóban inspirál. Neki végképp elhisszük: mozogni kell! És ha nem tudjuk, hogyan kezdjük el, abban is segít.

Mi mindenre tanított meg a sport?

Rengeteg dologra! A sport nagyon jól összerak egy embert. Akaraterőt, önfegyelmet, reális önértékelést igényel. Megtanít veszíteni is. A kudarc nem feltétlenül negatív dolog, hiszen az ember abból is tanul, építkezik. Összességében a sport kiegyensúlyozott, szorgalmas embert faragott belőlem. Aki sportol, az megtapasztalja: ha kitűz egy célt, azt tehetséggel, de szorgalommal is elérheti! A sport szocializál: közel hoz más emberekhez, segít őket megismerni, beleképzelni magam a helyzetükbe, jobb konfliktuskezelést eredményez. A sport megtanít jól beosztani az idődet. Önfegyelemre is nevel, hiszen a sikerrel is meg kell tanulnunk kezdeni valamit.

Úgy tűnik, te jól kezeled a sikert és a sztárságot. Mi a titkod?

Alapvetően nyitott, szívesen barátkozó ember vagyok. Nem esik nehezemre közel engedni magamhoz másokat, sokat láttatni az életemből. Persze, a magánéletemet igyekszem óvatosabban kezelni - nem mintha szégyellnivalóm lenne. Az alapvető célom az, hogy azt a szakmai tudást, amit megszereztem, közvetíthessem az emberek felé, tehát megértessem velük, mit kell tenni az egészségük megőrzéséért. Ha ismert lettem, az csupán ebből a szempontból hasznos a számomra. Azt hiszem, aki hasonló szituációban van, annak egy pillanatig sem szabad elhinnie, hogy több, mint a másik. Tehetséges vagyok egy szakmában, de tudom, hogy az a másik ember is tehetséges valamiben. Sőt, ha esetleg nincs különösebb tehetsége semmihez, ő akkor sem kevesebb. Én fel tudok nézni egy anyára, aki három gyereket nevel, vagy egy olyan emberre, aki több műszakban dolgozik, hogy eltartsa a családját.

Nagyképűség? Szerénység? Azt hiszem, sem ez, sem az nem jellemző rám. De az álszerénység sem: büszke vagyok arra, amit elértem a munkámmal, a gyengéimet pedig beismerem. Mindenesetre nagyon szerencsés hivatást választottam: a jót kell eljuttatnom az emberekhez. A mottóm: ha nincs mozgás, nincs élet!

Könnyű dolgod van?

Mozgásra bírni az embereket nem könnyű feladat. A testnevelés szerteágazó tudomány, amit sok tanulás és évtizedes gyakorlat során lehet igazán elsajátítani. Arról nem is beszélve, hogy pszichológiai érzéket is igényel, hogy megtaláljam az utat az emberekhez. Azt kell mondanom, hogy sokan nem ismerik a testüket, és nem mérik fel, milyen fontos, hogy foglalkozzanak vele! Arról nem is beszélve, milyen nehezen mondanak le a kényelemről. Sokkal egyszerűbb bevenni egy tablettát, mint lemenni az edzőterembe, pedig közben mindenki tudja, hogy saját magának hazudik.

Vannak, akik időnként drasztikus váltásra szánják el magukat..

Ez nem működik! Ha egy nap megiszok öt liter vizet, az nem ugyanaz, mintha minden nap innék egy kicsit. Ugyanez a helyzet a mozgással is. Minden nap tennünk kell egy pici lépést a cél felé. Az étkezés tekintetében is csak egy kicsit kellene változtatni az iránytűn. Higgyük el: lehetetlen, hogy a test változásai ne követnék az életvitelbeli módosításokat. Felnőtteknek napi félóra, gyerekeknek napi egy óra mozgás javasolt. Olyan nagy dolog ez? Bőven megtérül! Ha konkrét haszonra próbáljuk lefordítani: anyagilag jól járunk, hiszen számos költséges problémát megelőzhetünk vele, de az időbeli ráfordítás is megtérül, hiszen plusz energiához jutunk általa. Az edzést tehát ne kiesésnek fogjuk fel, hanem inkább befektetésnek. Ráadásul ha olyan mozgásformát választunk, mint mondjuk a tánc, még szórakozhatunk is közben!

Milyen tanácsot tudnál adni annak, aki szeretne változtatni, de nem tudja, hogyan?

Először is, "üljön le önmagával", és gondolja át, milyen életet szeretne. Minden a fejben dől el! Azt gondolom, hogy a rendszeres mozgást mindenképpen be kell építenünk a napi ritmusunkba. Ha valaki nagyon elfoglalt, annak azt tanácsolom, hogy inkább reggeli és hétvégi edzéseket tűzzön ki: ezek ugyanis kisebb eséllyel maradnak el, mint az estére tervezett programok. Találjunk a saját személyiségünkhöz és beosztásunkhoz illő mozgásformát és a mozgásra fordítható idősávot! Ha nagyvárosban élünk, járjunk fitneszterembe. Személyi edzőt is fogadhatunk, aki segít egy személyre szabott edzésterv kialakításában, és egyéb tanácsokkal is ellát. Már három ilyen alkalom is sokat lendíthet az életmódváltásban, és igazán nem kerül eget verő összegbe. Aki számára ez nem elérhető, mert például falun lakik, az is vásárolhat egy DVD-t, amelynek segítségével otthon is mozoghat - bármikor, amikor akad egy félórája. Nemrég a testvéremmel együtt magam is kiadtam egy hasonló korongot, amellyel a tanácstalan, de mozogni vágyó embereknek igyekszünk segíteni. A közeljövőben egy könyvet is szeretnék írni hasonló témában.

Híresen jó a kapcsolatod a testvéreddel..

Igen, nagyon jóban vagyunk! A bátyám, Katus Tamás kiváló szakember, a Magyar Aerobik Szövetség elnöke. Szakmailag is jól kiegészítjük egymást, a bizalom pedig adott, így könnyű közösen vállalkozni.

Csak úgy árad belőled az energia és a jókedv. Született optimista vagy?

Igen! Kicsit naiv, és talán túlságosan is barátságos vagyok, de mindig is szívvel éltem az életet. Mindent, amit csinálok, csak hittel és lelkesedéssel tudom végezni. Harminchét éves koromra már kaptam egy-két pofont az élettől, de ez csak erősebbé tett. Soha nem adom fel!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek