Kártékony gyomorbaktérium

Kártékony gyomorbaktérium

A legújabb kutatások szerint a bélbaktériumok - melyek alapvetőek a normál immunrendszer kialakulásában - autoimmun-betegségek kialakulását segíthetik elő. Az autoimmun-betegségek során - ennek egyik példája a reumatoid ízületi gyulladás - a szervezet immunrendszere a saját sejteket ismeri fel idegennek, és lép fel ellenük.

A genetika és a környezet kombinációja ezúttal egerekben vezetett a betegség kialakulásához. Diane Mathis patológus professzor harvard egyetemi munkacsoportjával állatokon végzett kísérletek alapján vonták le következtetésüket, hozzátéve, hogy az így nyert törvényszerűségek emberben nem mindig érvényesek. Mindenesetre az Immunity június 25-i számában publikált írás új kérdéseket vet fel az autoimmun-betegségek megelőzése és kezelése szempontjából.

A vizsgálat során genetikailag hajlamosított egereket tenyésztettek normál, illetve csíramentes körülmények között. A csíramentes csoportban kevesebb ízületi gyulladást (orvosi szóval artritisz) előidéző antitestet mértek. A csíramentes egyedek gyomrába később pálca alakú baktériumot juttattak, így gyors ellenanyag-termelés kezdődött, felszaporodott a vérben az immunsejtek száma, és néhány nap múlva kialakult a gyulladás.

Dr. Nancy Klimas, a Miami Egyetem immunológus professzora szerint biztató az eredmény, ugyanis a kedvezőtlen genetikai háttér mellett a jövőben antibiotikumos terápiával meg lehetne változtatni a bélflóra összetételét, kivédve ezzel a gyulladásos folyamatok kialakulását. Ugyanakkor felhívja a figyelmet az ilyesfajta gyakorlat veszélyeire, ugyanis a túlzott antibiotikum-használat a baktériumok ellenállókészségének növekedéséhez, vagyis a fertőzéses betegségek terjedéséhez vezet.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek