Káros levegőszűrő berendezések

Káros levegőszűrő berendezések

A levegőtisztító-szűrő berendezések oxidálják a levegőben lévő szerves vegyületeket, azonban ez a folyamat ózonkibocsátással járhat, ami akár egészségkárosodáshoz is vezethet - állítják amerikai kutatók. Az irvine-i Kaliforniai Egyetem (UCI) kutatói szerint a levegőben lévő részecskék asztmát vagy szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak, illetve közrejátszhatnak a tüdőrák kialakulásában is.

Az ózon viszont károsíthatja a tüdőt, mellkasi fájdalmat, légszomjat, torokirritációt és köhögést okozhat. A szakemberek szerint a citromillatú tisztítószerek komolyan szennyezhetik a beltéri levegőt, ha olyan levegőtisztító berendezés környezetében alkalmazzák őket, amelyek ózont bocsátanak ki. Az ózon ugyanis reakcióba lép a tisztítószerekben megtalálható limonén nevű vegyülettel - ez felelős a citromillatért -, és a reakció eredményeképpen apró részecskék jönnek létre.

"Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy minden levegőtisztítónak van valamilyen káros hatása, és ez alól az ún. ionizáló készülék sem kivétel" - mondta Szergej Nizkodorov, az egyetem kémikusa, a kutatási eredményeket bemutató tanulmány társszerzője. "A berendezések nemcsak az ózon, hanem a tüdőre káros apró részecskék koncentrációját is megemelik" - mondta a szakember.

Nizkorodov és két egyetemi hallgató munkatársa ózont kibocsátó tisztító berendezéseket helyezett el egy tágasan berendezett iroda közepére, valamint egy ventilátorral biztosították az egyenletes levegőeloszlást. Az egyik, hagyományos ionizáló módszerrel dolgozó légtisztító gép 2 mg, a másik, az ún. ózonolízis elve alapján működő gép 100 mg ózont bocsátott ki óránként. A szakemberek bizonyos időközönként citromaromát fecskendeztek a szobába, majd elemezték a mintákat.

Az első gép önmagában valamelyest csökkentette a részecskék számát a levegőben, míg a második gépnél ez a hatás nem volt megfigyelhető. Limonén jelenlétében azonban mindkét gép jelentős mértékben növelte a részecskék keletkezési arányát. Az, hogy a limonént a gépek működése közben vagy kikapcsolt állapotban juttatták be, csak kismértékű eltérést okozott a részecske-mennyiségben. Ezek alapján úgy tűnik, hogy például egy citromillatú tisztítószerrel felmosott irodában működő légtisztító berendezés kifejezetten elősegíti a beltéri levegőben a károsodást okozó részecskék keletkezését.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek