Káros a gyors leszokás

Káros a gyors leszokás

A munka utáni iszogatás a barátokkal kedvelt stresszoldó módszer, ugyanis az alkohol módosítja a neurotranszmitter-szinteket az agyban. Az alkoholfüggőség magas kortizolszintet eredményez, amely stresszhormon lévén káros a szervezetre. A gyors leszokás viszont legalább ilyen káros lehet.

A magas kortizolszint károsítja a memóriát, a döntőképességet, a koncentrációs és tanulással kapcsolatos képességeket, derül ki a londoni King's College, Kentucky Egyetem és a Londoni Egyetem kutatóinak közös tanulmányából. Az agy a nagymértékű stresszre reagálva ösztönzi a mellékveséket a kortizol kibocsására. Azonban kortizol szabadul fel az alkoholfogyasztás során is.

"A komoly alkoholfogyasztás idegi mérgezést okoz, tehát egyértelműen káros az agyra" - mondta H. J. Little a King's College Függőségi Központjának professzora. Dr. Abi Rose, a Liverpool-i Egyetem előadója szerint ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki komoly alkoholfüggő és hirtelen leszokásra adja a fejét. Ugyanis a hirtelen absztinencia hatalmas sokk-ként hat a szervezetre és a neuronok sorvadásához vezet. "A leszokás során a legkomolyabb kognitív visszaesést mutató alkoholisták rendelkeznek a legmagasabb kortizolszinttel. Ebből is látszik, hogy a kortizol igen fontos szerepet játszik az alkoholfüggőségben és a visszaesésben" - mondta Rose.

Az eredmények segítségével a kutatók jobban megérthetik, hogy a stresszhormonok milyen szerepet játszanak az ex-alkoholfüggők kognitív problémáiban, és jobb betekintést kapnak, hogy miért is hajlamosak visszaesni az alkoholfüggők. Több kutatómunkára van szükség, hogy megállapítsuk, mely kortizol-diszfunkciók játszanak szerepet, mint rizikófaktor az alkoholfüggők esetében.

A tanulmány magában foglalta az emberek és patkányok esetében is tapasztalt eredményeket is. Little egyik tanulmányában megállapította, hogy a patkányok stresszhormon-szintje még két hónappal a leszoktatás után is magas maradt. Ez legalább öt emberi évnek felel meg.

"Egy ideális világban mindig az lenne az első dolog, hogy az ember ne váljon alkoholfüggővé" - mondta Rose. "Ha az alkoholfüggőség már kialakult, a leszokással járó előnyök még mindig ellensúlyozzák az esetleges negatív következményeket. Mivel a leszokás során komoly problémák akadhatnak, fontos, hogy az illető megfelelő kezelést kapjon."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek