Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

Mind a szervezetben, mind a lélekben nagy változások zajlanak. Sokan azt érzik, valami elmúlik. Ez okozhat egyfajta válságot, de a krízis mindig magában hordozza a fejlődés lehetőségét is!

Férfiklimax

A férfiklimax kifejezést nem olyan régóta használjuk: sokáig a szakemberek is vitatták a jelenség létezését! Mint dr. Kardos Róbert urológus mondja, tény, hogy a férfiak változása sokkal kevésbé feltűnő, mint a nőké: a hölgyeknél a menopauza tünetei hirtelen jelennek meg, míg a férfiaknál lassabban, fokozatosan következik be a fordulat, amelyet andropauzának is nevezünk.

A jelenség középpontjában a tesztoszteron áll. Harmincéves kortól kezdve a tesztoszteronszint évi egy százalékkal csökken. Bár ez mindenkinél bekövetkezik, a hormonszint nem lesz mindenkinél kórosan alacsony, és nem mindenkinél okoz tüneteket. Ám sok férfi negyven-ötven éves kora körül azt tapasztalja, hogy csökken az izomereje, hízásnak indul, romlik a memóriája, rosszabb az általános kedélyállapota és szexuálisan kevésbé aktív, mint korábban, esetleg merevedési zavarral küzd. Sokakat csak ez utóbbi tünet viszi el az orvoshoz. A doktornak nagy a felelőssége, hiszen a tünetek hátterében többféle probléma, akár zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség vagy csontritkulás is állhat! Egy egyszerű vérvizsgálat minderre fényt deríthet, és az esetek nagy részében bebizonyosodik: tesztoszteronhiányról van szó.

Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

A szakemberek pontosan ismerik a tesztoszteronszintnek azt az értékét, ami normálisnak, illetve kórosan alacsonynak számít. A kettő között egy úgynevezett szürke zóna húzódik, amikor mérlegelés kérdése, hogy szükség van-e speciális kezelésre. A terápia hormonpótlást jelent, amelyre ma háromféle mód áll rendelkezésre: a tabletta, az injekció vagy a gél. Sokat segíthet az életmódváltás is: a tesztoszteronhiányos férfi fogyasszon kevesebb fehérjét, sportoljon rendszeresen, és törekedjen a súlycsökkentésre!

Merevedési zavar

Merevedési zavarnak – erektilis diszfunkciónak – azt az állapotot hívjuk, amikor a férfi képtelen a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges erekció létrehozására, illetve fenntartására. Ötven év felett a férfiak 30-40 százaléka, hatvan felett pedig 40-50 százaléka küzd merevedési zavarral.

Harminc-ötven évvel ezelőtt a tudomány álláspontja az volt, hogy a merevedési zavarok oka 80 százalékban pszichés, 20 százalékban organikus eredetű. Ma ezt éppen fordítva látjuk – magyarázza dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus. – A fiatalabbaknál inkább lelki, az idősebbeknél inkább szervi okok állnak a háttérben.

Mint dr. Kohári György pszichoterapeuta mondja, a lelki okok közül a szorongás a legjellemzőbb. Az aggodalom, a kudarctól való félelem, a teljesítménykényszer, a megfelelni vágyás gátolja a merevedést, amelyhez elengedettség és magabiztosság szükséges. A munkahelyi stressz tipikus erekciógyilkos, de az intimitástól való félelem is letörheti a férfi vállalkozó kedvét. A leggyakoribb organikus okok pedig a keringési rendellenességek, a szívproblémák, a magas vérnyomás (a merevedési zavar az első tünetek egyike!), a cukorbetegség, az idegrendszeri rendellenességek és bizonyos gyógyszerek mellékhatásai. Egyes életmódbeli tényezők is rizikófaktort jelentenek: ilyen a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás.

A kezelésnek két iránya lehet. A szexuálpszichológia a probléma lelki gyökere felől közelít, megpróbálja feltérképezni és orvosolni a háttérben húzódó okokat. Az urológiai kezelés idővel hozzájárulhat a szexuális magabiztosság visszaszerzéséhez, de természetesen a lelki okokat – mint például az élet más területeiről eredő szorongást – nem szünteti meg.

1998-ban, azaz éppen 15 éve jelent meg az első szájon át szedhető készítmény, amelyet azóta egyéb modern gyógyszerek követtek. Ezek a szerek a betegek 80 százalékánál lényeges javulást eredményeznek. Dr. Kardos Róbert forradalmi jelentőségűnek tartja ezeknek a készítményeknek a megjelenését, ami felszabadította a férfiak szexualitását, visszaadta az önbizalmukat.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Prosztatamegnagyobbodás

A prosztatája idővel minden férfinak nő, ez élettani folyamat, és az esetek felében nem igényel kezelést. Ötven év felett általában nagyobb a normálisnál – mondja urológus szakértőnk. Ettől az életkortól érdemes prosztatarák-szűrésre járni, hiszen meg kell állapítani, hogy a megnagyobbodás jó- vagy rosszindulatú-e.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tünetei:

 • a vizelet-visszatartás nehézsége
 • gyakori vizelés
 • nehezen induló vizelés
 • gyenge vagy megszakadó vizeletsugár
 • vizelés közbeni égő érzés, fájdalom
 • véres vizelet

Korai stádiumban gyógyszeres úton is elképzelhető a prosztata kisebbítése, sorvasztása. Enyhe esetben a gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek. Ha a panaszok súlyosabbak, akkor az úgynevezett alfa-blokkoló szereket alkalmazzák, amelyek ellazítják a húgyhólyag nyakán lévő izomlemezeket.

Prosztatavédő élelmiszerek

 • tökmag, tökmagolaj
 • mogyoró, dió
 • brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta
 • paradicsom
 • szója
 • törpepálma
 • csalán

Ha a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, műtétre van szükség. Kisebb prosztata esetén a jóindulatú daganatot a húgycsövön bevezetett endoszkópos eszközzel elektromos áram vagy lézer segítségével „kiszeletelik”. A nagyobb prosztatát a hasfalon ejtett metszésen keresztül távolítják el.

Életközepi válság

Ahogyan dr. Kohári György pszichoterapeuta fogalmaz, minden férfinak az életében vannak komoly sorsfordulók, akár szakmai, akár magánéleti téren, amelyek mélyen elgondolkodtatják az embert: jó irányba halad-e az élete? A két terület hullámhegyei-völgyei ráadásul többnyire párhuzamosan alakulnak…

Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

Mindez nem feltétlenül az élet valódi közepén merül fel, inkább kicsit később. Ha az önvizsgálatot tartó férfi úgy érzi, jól élte az életét, akkor minden rendben. Az viszont komoly krízist okozhat, ha rádöbben, hogy fontos élmények maradtak ki. A bátrabbak ilyenkor vállalkoznak a világ szemében talán őrültnek tűnő kalandokra: például körbevitorlázzák a Földet, vagy otthagyják bankigazgatói pozíciójukat, hogy galériát nyissanak.

Kapuzárási pánik

Az életközepi válság párkapcsolati vetülete. Némelyik középkorú férfi jóval fiatalabb társat keres, aki mellett úgy érezheti, hogy maga is megfiatalodik. Valójában nem érdemes pusztán kívülről várni az inspiráló hatásokat: a belső változások is fontosak. Az is tévútra vezethet, ha azt gondoljuk, hogy egy új partnerrel minden csak jobb lehet. Ez nem feltétlenül van így – persze olykor mégis… Ha egy házasság már valóban menthetetlen, akkor nem érdemes benne maradni.

Erő és gyengeség

A mindig szupererősnek mutatkozó férfi vonzó a nők szemében, ám később csalódást okozhat azzal, hogy nehéz a lelkéhez közel kerülni. Nem baj, ha egy férfi meg tudja mutatni a gyengeségét is, de azért ne sajnáltassa magát állandóan! Tehát egyfajta középút a legjobb. Fontos, hogy a partnerek őszinték legyenek egymáshoz, és bármit meg tudjanak beszélni. Felismerni az érzéseket és beszélni róluk: ez a nőknek sem mindig könnyű, de a férfiaknak még nehezebb. Pedig ez a fejlődés útja. Ha pedig olyan problémába ütközünk, amit nem tudunk egyedül megoldani, kérjünk pszichés segítséget – nem szégyen!

 

A sorozat többi része:

Csúcsrajáratás - 40 felett a férfiak...

Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek