Kapcsolat a migrén és a szexuális vágy között

Kapcsolat a migrén és a szexuális vágy között

Közismert a gyakran kifigurázott kifogás a szexuális aktus elkerülésére: Ne most, fáj a fejem! A valóságban azonban úgy tűnik, hogy akik migrénes eredetű fejfájásban szenvednek, nagyobb szexuális libidóval rendelkeznek.

A fejfájás világszerte a leggyakoribb oka az orvoshoz fordulásnak. A migrénes fejfájás külön kategóriát képez a csoportban, hiszen eredetét és tünetei súlyosságát tekintve is eltér a hagyományos fejfájásoktól. A migrénes betegekben alacsony lehet az agy egyik ingerület-átvivő anyagának, a szerotoninnak a szintje.

A kutatók korábban már megfigyelték azt is, hogy csökkent libidó esetén a szerotonin - szint túl magas. Az amerikai Wake Forest Orvostudományi Egyetem kutatói összekapcsolták a két megfigyelést. Azt a logikusnak tűnő következtetést próbálták meg igazolni, hogy ha a migrénes betegek szerotonin-szintje alacsony, akkor következésképpen a szexuális étvágyuk magasabb kell, hogy legyen, mint az átlagembereké.

A kísérletbe 68 olyan önkéntest vontak be, akik az elmúlt év során legalább 10, bármilyen eredetű fejfájási rohamon estek át. Ezután külön választották a migrénes és nem migrénes alanyokat, majd egy 14 kérdésből álló kérdőívet töltettek ki velük a szexuális étvágyukra vonatkozóan. Talán nem meglepő módon összességében a férfiak 24 százalékkal magasabb nemi vágyról számoltak be, mint a nők. A migrénesek mintegy 20 százalékkal magasabb nemi vágyat jeleztek, mint a nem migrén eredetű fejfájósok. Érdekes megfigyelés volt még, hogy a migrénes nők szexuális étvágya megegyezett a nem migrénes eredetű férfiak nemi vágyának átlagos szintjével.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek