Jót tesz a szívnek a házasság

Jót tesz a szívnek a házasság

Egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a házas emberek a szívpanaszok alacsonyabb kockázatának vannak kitéve.

2014.04.07

A 3,5 millió ember adatait elemző kutatás elsőként hasonlította össze a házas embereket az egyedülállókkal, elváltakkal és özvegyekkel. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a házasság férfiak és nők esetében egyaránt körülbelül öt százalékkal csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. A családi állapot különösen a lábszárak vérellátását érintő perifériás artériás betegség kockázatát befolyásolja: a házasokra a betegség 19 százalékkal alacsonyabb kockázata leselkedik. A házasokban az agyérgörcshöz vezető cerebrovaszkuláris betegségek valószínűsége is 9 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult.

Jót tesz a szívnek a házasság

Jeffrey Berger kardiológus, a New Yorki-i Egyetem Langone Orvosi Központjának kardiológusa szerint valószínűsíthető, hogy ha valaki házas, a házastársa arra ösztönzi, hogy jobban odafigyeljen magára. „Ha például valamelyik páciensem nemrég özvegyült meg vagy vált el, sokkal jobban odafigyelek nála a szív-érrendszeri betegségek és a depresszió jeleire” – mondta Berger.

Az Amerikai Kardiológus Kollégium washingtoni konferenciáján közzétett kutatásban olyan betegek egészségügyi kérdőíveit elemezték, akik 2003. és 2008. között vetették alá magukat orvosi szűrővizsgálatnak. A résztvevők a dohányzásra, a diabéteszre, a családi kórtörténetre, az elhízásra, a testmozgásra és más tényezőkre vonatkozóan szolgáltattak adatokat. A vizsgálatból az is kiderült, hogy az özvegyek esetében 3 százalékkal magasabb a szívbetegség kockázata, és a dohányzás az elválta emberek körében a leggyakoribb, az özvegyek körében pedig a legritkább. Az elhízás előfordulása az egyedülálló és az elvált emberek esetében bizonyult a leggyakoribbnak. Az özvegyek esetében nagyobb az esélye annak, hogy magas vérnyomás vagy diabétesz alakul ki bennük, vagy hogy elégtelen testmozgást végeznek.

Az eredmények minden életkorú emberre, férfiakra és nőkre egyformán vonatkoztak, a szívbetegség többi kockázati tényezőjétől, például a magas koleszterinszinttől és a diabétesztől függetlenül.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek