Jól működik a MERS-vakcina

Jól működik a MERS-vakcina

Ígéretes eredményeket hozott állatkísérletekben a közel-keleti légúti koronavírus (MERS-CoV) elleni vakcina, amelyet az amerikai Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (NIAID) kutatói fejlesztettek ki.

A kísérletek során, amelyeknek eredményeit a Nature Communications legújabb számában ismertetik a tudósok, az egerek antitesteket termeltek a kórokozó több törzse ellen, a rhesusmakákóknál (Macaca mulatta) pedig nem alakult ki súlyos tüdőkárosodás.

A kórokozó eddig elsősorban Szaúd-Arábiában és Dél-Koreában okozott tömeges megbetegedéseket, de a fertőzést a koronavírus 2012-es felfedezése óta legalább 25 országban regisztrálták.

Jól működik a MERS-vakcina

A lázzal, hidegrázással, szárazköhögéssel, nehézlégzéssel járó fertőzés halálos kimenetelű tüdőgyulladást és veseelégtelenséget okozhat, és a kórokozó ellen jelenleg nincs oltóanyag.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig 1368 személy betegedett meg, közülük 490 vesztette életét. Az ez év májusában Dél-Koreában kitört MERS-járvány során 186-an betegedtek meg, közülük 36 páciens hunyt el. Ezt a járványt dél-koreai illetékesek július 28-án nyilvánították befejezettnek.

A kutatások további szakaszában 18 rhesusmakákót fertőztek meg a vírussal úgy, hogy az állatok közül tizenkettőt előzetesen beoltottak, míg hatot nem. A majmoknál ugyan nem fejlődött ki a MERS teljes klinikai tünetegyüttese, azonban a védőoltásban nem részesült makákóknál pneumóniaszerű állapot alakult ki, a szimptómák súlyosabbak voltak és tovább maradtak fenn, mint a vakcinált állatoknál.

A Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet tudósai most az oltóanyag finomításán dolgoznak, reményeik szerint a második generációs vakcinák akár már klinikai vizsgálatokon való tesztelésre is alkalmasak lehetnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek