Jóindulatú prosztatagondok

Jóindulatú prosztatagondok

Míg a fiataloknál egy-egy gyulladás, addig az idősebbeknél a jóindulatú megnagyobbodás hívja fel a leggyakrabban a figyelmet az addig szinte észrevétlen szerv, a prosztata létezésére. Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus segítségével összegyűjtöttük, mit kell tudnunk a legtipikusabb prosztataproblémákról.

A prosztata igen fontos szerepet játszik a férfiak nemzőképességében. Sokáig mégis csaknem észrevétlen marad, a férfiak jelentős része szinte nem is tud e szerv létezéséről.

Mi a prosztata?

A prosztata vagy más néven dülmirigy a húgyvezetékek és az ondóvezetékek találkozásánál, közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycső kis szakaszát. Születéskor csupán akkora, mint egy borsó, és mérete a pubertáskorig alig nő, ám akkor gyors növekedésbe kezd. Körülbelül húszéves korra nyeri el normális nagyságát: a 3-5 centiméteres átmérőt és a 20-25 grammos súlyt. Formája leginkább egy gesztenyére hasonlít.

Ez a mirigyes szerv felelős annak a váladéknak a termelődéséért, amely magömléskor az ondóval keveredik, hogy mozgékonyabbá, életképesebbé tegye annak sejtjeit. A váladék többek között cinket, citromsavat, fehérjét és különböző enzimeket tartalmaz.

Jóindulatú prosztatagondok

Ha sem vizelési, sem szexuális problémát nem okoz, a prosztata minden jel szerint egészséges. A prosztata rendszeres kiürítése - azaz az aktív nemi élet - jó hatással van a prosztata egészségére. Megfigyelték például, hogy a többnejűséget engedő közösségekben jóval ritkábbak a prosztatabetegségek!

Prosztatagyulladás

A prosztatát érintő problémák közül a fiataloknál a prosztatagyulladás (prosztatitisz) a jellemző. A gyulladás jellegzetes tünetei a gyakori, fájdalmas vizelés, a láz, ritkán a teljes vizelési képtelenség. Kialakulásában hátterében többnyire különböző fertőzések állnak. A fertőzések többnyire az igen aktív szexuális életet élő, sok partnerrel együtt lévő férfiakat érintik. A prosztata ugyanis vékony csöveken és az ondóvezetéken keresztül összeköttetésben áll a húgycsővel. (Magömléskor a prosztatamirigy által termelt váladékkal keveredett spermium is a húgycsőbe ömlik.) Vizeletfertőződés esetén előfordulhat, hogy visszaáramlás révén a fertőzések feljutnak a prosztatába, és megtelepszenek ott. Ezektől sok esetben spontán megszabadul a szervezet, míg máskor ez nagyon hosszú időbe kerül, hiszen a prosztata viszonylag zárt terület, ideális környezet a baktériumok számára.

A vizelet- és spermiumminta levétele után a kezelés többnyire antibiotikus. Ha kimutatható a baktérium, akkor célzott spektrumú terápia ajánlott. Ha nem mutatható ki baktérium, akkor segíthetnek a nemszteroid gyulladáscsökkentők és az alfa-blokkolók. A nem vényköteles termékek közül hatásosak lehetnek a pollenkivonat alapú gyógyszerkészítmények is. Az akut gyulladásból való gyógyulás elég hosszú időt, akár 8-12 hetet is igénybe vehet, de előfordulhat, hogy krónikus gyulladás marad vissza utána. Ez akár hónapokig is tarthat, ekkor a pszichés segítségnyújtás, a betegségtudat enyhítése is nagyon fontos.

Jóindulatú megnagyobbodás

A prosztata mérete a fiatal férfikortól kezdve apránként, fokozatosan nő. Ez a növekedés élettani folyamat, és az esetek felében nem igényel kezelést. Ötven év felett a férfiak felének a normálisnál nagyobb a prosztatája. Ez "csupán" azért probléma, mert a húgycsövet körülölelő, megnagyobbodott prosztata vizelési nehézségeket okozhat. További tünet lehet: a vizelet-visszatartás nehézsége, a gyakori vizelés, a nehezen induló vizelés, a gyenge vagy megszakadó vizeletsugár, a vizelés közbeni égő érzés, fájdalom vagy a véres vizelet.

Jóindulatú prosztatagondok

Ötvenéves kortól érdemes prosztatarák-szűrésre járni, hiszen meg kell állapítani, hogy a megnagyobbodás jó- vagy rosszindulatú-e. A teendőkről az urológiai vizsgálat alapján lehet dönteni. Jóindulatú megnagyobbodás esetében korai stádiumban gyógyszeres úton is lehetséges a prosztata kisebbítése, sorvasztása. Enyhe esetben gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek. Ha a panaszok súlyosabbak, akkor az úgynevezett alfa-blokkoló szereket alkalmazzák, amelyek ellazítják a húgyhólyag nyakán lévő izomlemezeket. Ezek ugyan csupán a tüneteket enyhítik, ám igen hatékonyan. Az úgynevezett kettős támadáspontú antiandrogének pedig a prosztata méretét csökkentik, akár 20 százalékkal. Ez 3-6 hónap elteltével tovább javítja a vizelési panaszokat és lényegesen csökkenti a szövődmények kialakulásának veszélyét, illetve egy esetleges műtéti beavatkozás szükségességét. Ma már Magyarországon is elérhetőek olyan kombinált készítmények, amelyek ötvözik ezeket a hatásokat. Egyetlen tabletta mindkét hatóanyagot tartalmazza. A betegek gyógyszeres kezelése éveken keresztül folytatható, jól tolerálható.

Ha a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, műtétre van szükség. Kisebb prosztata esetén a jóindulatú daganatot a húgycsövön bevezetett endoszkópos eszközzel elektromos áram vagy lézer segítségével "kiszeletelik". A nagyobb prosztatát a hasfalon ejtett metszésen keresztül távolítják el.

Növények prosztatamegnagyobbodásra

Korai stádiumban műtét nélkül is elképzelhető a prosztatamegnagyobbodás tüneteinek enyhítése. Enyhe esetben gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek. Gyakran alkalmazzák ebből a célból a csalángyökeret, az aranyvesszőfüvet, a füzikét, a pálmaféléket, valamint a tökmagolajat.

Megelőzésképpen is érdemes fogyasztani a fentieken túl a mogyorót, a diót, a brokkolit, a kelbimbót, a kelkáposztát, a paradicsomot, a szóját és a törpepálmát.


Kapcsolódó írások