Jó alvással az Alzheimer-kór ellen

Jó alvással az Alzheimer-kór ellen

A mélyebb alvás segíthet az Alzheimer-kór és a memóriazavarok megelőzésében.

Az Alzheimer-kór és az alvászavarok közötti összefüggéseket eddig is kutatták, a University of California legfrissebb adatai szerint a felületes, kevés alvás az első helyen szerepel a betegség kialakulásának okozói között.

A kutatók a mély és a felületes alvás közötti különbséget vizsgálták, és arra jutottak, hogy aki nem alszik elég mélyen, egyrészt nem tudja „menteni” az új emlékeket, másrészt kialakul nála egy olyan csatorna, amelyen az Alzheimer-kórt kiváltó fehérje közlekedni tud, és támadást indít a hosszú távú memória ellen.

Jó alvással az Alzheimer-kór ellen

William Jagust, az egyetem neurológusa elmondta, 26 felnőttet vizsgáltak, 65 és 81 éves kor között, egyikük sem szenvedett memóriazavaroktól vagy Alzheimer-kórban. Az említett fehérjét, a beta-amyloid szintjét vizsgálták az agyukban, miközben 120 szópárt kellett megjegyezniük. Ezután nyolc órát aludhattak, közben követték az alvási fázisokat. Az eredmények szerint a felületesen alvóknak magasabb volt a beta-amyloid szintje, és másnap kevesebb szóra emlékeztek, némelyikük több mint a felét elfelejtette annak, amit előző nap tanult.

A kutatók szerint a mély alvás segít elmosni a toxikus fehérjéket, így megóvja az agysejteket az elsorvadástól, segíthet a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek