Jet Lag

A rémes "jet lag" néven közismert tünetegyüttest két olyan, az agyban található sejtcsoport okozza, melyek kiesnek a szinkronból. Az elváltozás hosszú repülőutak során fordul elő. A szervezetnek van egy belső órája, mely segít eldönteni, hogy mikor érkezik el az ideje az evésnek, alvásnak, felébredésnek és más testi funkcióknak.

Ezt a rendszert részben a nappalok és éjszakák váltakozása szabályozza. Ha átutazunk az időzónákon vagy éjszakai műszakban kezdünk dolgozni, akkor felborul ez a rendszer, mert megváltozik az időtartam, amit világosban töltünk.

A seattle-i Washington Egyetem kutatói patkánykísérletek során fedezték fel, hogy a zavar kétféle sejtcsoportban keletkezik. A két csoport különáll egymástól, de a hipotalamusz alatt kapcsolódnak egymáshoz egy ún. nucleus suprachiasmaticus struktúra által. Az egyik csoport, a ventrális idegsejtek közvetlenül a szemből kapja a fénnyel kapcsolatos információkat és a világos-sötét változás alapján szabályozza a ritmust. Ezek az idegsejtek szinkronban vannak a fizikai kimerültséggel összefüggő mély alvással, mivel az alvásnak ezen része áll a legszorosabb kapcsolatban a sötét-világos ciklussal. A másik csoport a dorzális neuronoké, mely nem érzékeny a fény változásaira, inkább az alvás álmodással kapcsolatos részével (amikor a gyors szemmozgások - REM szakasz - jelentkeznek). Általában ez a két idegsejt-csoport együtt működik. De ha a világos-sötét ciklus megváltozik, felborulhat a szinkronjuk.

A patkányokról azt tartják, hogy a biológiai órájuk hasonló az emberéhez. A kutatók egy 22 órás világos-sötét ciklusba helyezték őket, mely épp ellentéte volt a megszokott belső ritmusuknak. Míg a mélyalvás, melyet a fényre és kimerültségre adott válasz szabályoz, hamar átállt a 22 órás ciklusra, a REM szakasz azonban makacsul ragaszkodott a megszokott ritmushoz. Emiatt a REM szakasz nem követte a megszokottak szerint a mély alvást. "Miután megváltoztattuk a patkányok világos-sötét időbeállítását, mely megfelel egy Párizs-New York utazásnak, a REM-szakaszok csak 6-8 nap elteltével érték utol a mély alvás szakaszait, mely általában az éjszaka első felében következik be" - mondta a társszerző, Horacio de la Iglesia.

A Current Biology online számában leírt kutatás hatással lehet más agyi folyamatokra is. "Arra is magyarázatot adhat, hogy a jet lag miként függ össze a tanulási képességek visszaesésével" - mondta de la Iglesia. "Úgy gondoljuk, hogy a biológiai óra megzavarása nagyon káros a tanulásra."

De la Iglesia szerint az új tanulmányt felhasználhatják a jet lag kezelésére használatos finomhangolás módszerénél. Korábbi kutatások arra utalnak, hogy a testmozgás és a böjtölés segítségével lerövidíthető az átállás időtartama.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek