Jaj, azok az ízületek!

Lüktet, fáj, hasogat, szúr, görcsöl, kattog – és most nem a magyar nyelv gazdagságát bizonyítjuk ezekkel a szavakkal. Az ízületi panaszokkal élő betegek bizony nap mint nap tapasztalják a fájdalom különböző fajtáit. De mely tünetegyüttes milyen betegségre utal? És hogyan szabadulhatunk a tünetektől?

Az őszi és majd a téli hónapok számlájára írható az ízületi gyulladás, ugyanis a hőingás, hirtelen lehűlés különböző változásokat okoz a szervezetben. Ilyenkor az ízület feletti bőr lehűl, vérbőséget okozva ezzel az az ízület belsejében, fellobbantja az addig lappangó gyulladást. Izomgörcs, tartós izomfeszülés, erős fájdalom jellemzi ezt az állapotot.

Mi történik az ízületekkel?

Az ízület voltaképpen a csontok találkozási pontja, helye. A csontvégi felszínek porccal borítottak, ami  sima, egyenletes felszínű anyag. Az ízület maga ízület tokba foglalt, melyben lévő szövet az ún. szinoviális hártya. A hártyaréteg által elválasztott folyadék a szinoviális folyadék, amely nedvesíti az egymáson érintkező, elcsúszó porcfelszíneket.

Jaj, azok az ízületek!

Boka

A boka nagy terhelésnek van kitéve, hiszen egész testsúlyunkat hordozza. Az egyik leggyakoribb sérülés a rándulást, amelyhez akár egyetlen rossz lépés is elegendő. A balesetek megelőzése érdekében végezzünk egyensúly-gyakorlatokat, mint például a csukott szemmel fél lábon állás. Így nem csak a bokaszalagokat erősíthetjük, de az agynak azt a képességét is, hogy kontrollálja a test helyzetváltozásait.

Térd

A térdízület sokkal sérülékenyebb, mint gondolnánk. Leggyakoribb a meniszkuszok sérülése, vagyis annak a két „párnának” a szakadása, amelyek a sípcsont és a combcsont közt helyezkednek el. Ahogyan a bokánál, itt is jó hatásúak az egyensúlygyakorlatok, és hatásos, ha rendszeresen erősítjük a térd körüli izmokat, a combfeszítőt és a combhajlítót.

Kéz

Kopás igen gyakori az ujjpercek közötti ízületeknél,  a hüvelyujjnál különösen olyan foglalkozások esetén, ahol a kéz egyoldalú és tartós igénybevételnek van kitéve. Az ízület ilyenkor megduzzad, gyengül a fogóerő.

Váll

A váll esetében gyakori a ficam, főleg, ha magasra tartott karral végzünk valamilyen hirtelen mozdulatot. Csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdeni – mint a tenisz, a röp-, a kézi- és a vízilabda – ha elég erősek az ott található izmok. Ha ugyanis a vállízületet tartó izmok gyengék, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, ezzel is növelve a sérülés veszélyét.

Hogyan óvjuk ízületeinket? Mit sportoljunk? Tudja meg a Patika Tükör októberi számából!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek