Új eljárás az állkapocs pótlására

Új eljárás az állkapocs pótlására

Az amerikai Mayo Klinika munkatársai új módszert dolgoztak ki az állkapocscsont-hiány pótlására. Az eljárásra akkor lehet szükség, ha valamilyen szájüregi daganat megtámadja a csontot is. A csontot is érintő szájüregi daganatok sebészi kezelése során gyakran el kell távolítani egy darabot a beteg alsó állkapcsából.

Ha ezután nem történik helyreállító műtét, a beteg beszéde és táplálkozása nehézkes lesz, továbbá az arcszerkezet változása esztétikai problémákat is okoz. A bevett eljárás során a láb szárkapocscsontjának egy részét használják pótlásként, azonban a nem is mindenkinél elvégezhető beavatkozás sok szövődménnyel járhat. A Mayo Klinika kutatói nyulakon próbálták ki módszerüket, melynek során a szájüregi daganat sebészi eltávolítása után a csontvégeken meginduló csontképződést használják ki. A friss, még könnyen formálható szövetet egy eszköz segítségével addig nyújtják, amíg össze nem ér a csonthiányos rész felett. Ezután sugárterápiát alkalmaznak, hogy megakadályozzák a daganat kiújulását. (Korábban úgy vélték, hogy a besugarazás a csontfejlődésre káros hatású, de az állatkísérletek ezt nem igazolták). A friss - elvileg daganatmentes - szövet ezután csonttá szilárdul.

"Úgy gondoljuk, hogy az új eljárás nagy előnyt jelent a betegek számára és jó eszközt ad a helyreállítást végző sebészek kezébe" - mondta Dr. Daniel Price, a kutatás vezetője. "Nem gondolom, hogy a módszer teljesen kiszorítja majd a jelenlegi állkapocs-pótló eljárásokat, de remélhetőleg hamarosan rutin jellegű beavatkozássá válhat" - tette hozzá.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek