Ízületi gyulladás, a progresszív betegség

Ízületi gyulladás, a progresszív betegség

Ez a betegség szerteágazó tünetet okozhat, a reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig.

A gyulladás bármely területet érinthet

Az ízületi gyulladás (osteoarthritis) során saját immunrendszerünk támadja meg az ízületet borító porcot. A betegség legjellegzetesebb tünete az érintett ízület fájdalma, mozgásának nehézsége és duzzanata. Az is tipikusnak mondható, ha a páciens felkelés után közvetlenül merevnek érzi az ízületet és ez az érzés minimum 1 óráig fennáll.

Ízületi gyulladás,  a progresszív betegség

Ugyanakkor néhány embernél nem jelentkeznek ennyire jellegzetes tünetek, esetleg csak olyan, enyhe jelek utalhatnak a problémára, mint az ízület által kiadott pattogásszerű hang, vagy ennek és 1 óránál rövidebb ideig tartó reggeli ízületi merevség. Az ízületi gyulladás bármely ízületet érinthet, leggyakrabban azonban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik.


Fontos az időben elkezdett kezelés

Amikor felállítjuk az ízületi gyulladás diagnózisát, tájékoztatni kell a pácienst, hogy ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk.

 

Ízületi gyulladás,  a progresszív betegségA végső soron szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként felmerül az immunrendszer téves túlműködésének elnyomása, úgynevezett immunszupresszív készítményekkel, a gyulladáscsökkentő injekciók vagy gyógyszerek alkalmazása, a fizikoterápiás eljárások, az orvosilézer-kezelés és az orvosi kollagén injekció. Mivel pedig osteoarthritis esetén nagy hangsúlyt kap a szövődmények megelőzése is, erre ugyanúgy külön figyelmet kell szentelni, mint a mozgás szabadságának fenntartására, elsősorban gyógytornával, ízületvédelemmel.

Dr. Selyem Réka MSc
reumatuológus, Fájdalom Központ

Általános tünetek:

- kemény tapintatú kinövés jelentkezik az ízületen,
- a porcok fokozatos károsodása miatt egyre nehézkesebbé válik az ízület mozgatása,
- gyulladás jelentkezik az ízület körüli szövetben,
- az ízület megduzzadhat, melegebbé, érzékenyebbé válhat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek