Itt az influenzajárvány

Itt az influenzajárvány

Magyarországgal együtt 20 európai országban tombol földrajzilag kiterjedt influenzajárvány. A 2012-2013. évi influenzajárvány az átlagosnál sokkal korábban, már decemberben elkezdődött az Amerikai Egyesült államokban, és azóta Európában is egyre több ember szenved a betegségtől.

Magyarországgal együtt összesen már 20 ország számolt be a kontinensen földrajzilag kiterjedt influenzajárványról az egészségügyi szervezeteknek. Ezeket az országokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) pirossal jelzi járványtérképén, mely az ötfokozatú skálán a legmagasabb szintnek felel meg.

A 2013. február 4. és 10. közötti időszakról összesen 28 állam jelentett adatokat az ECDC-nek. Ezen országok csaknem felében jelentősen nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Több mint 50 százalékuk légúti mintáiban mutatták ki az influenzavírusok valamelyikét. Az európai influenza figyelőszolgálat indulása óta fele-fele arányban mutatták ki az influenza A és B vírusokat.

Hazánkban az ÁNTSZ adatai szerint a múlt héten 32200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, mely közel 40%-kal több, mint az azt megelőző héten regisztrált betegek száma. A betegek többsége 14 alatti gyermek, illetve 15-34 év közötti fiatal, a legkevésbé pedig a 60 év fölötti korosztály érintett. Kiugróan magas (73,7%) volt a gyermekek aránya Nógrád megyében. Valamennyi megyében emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a legnagyobb mértékben Békés és Nógrád megyében.

Forrás: mti, idokep.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek