Ismerd a vérnyomásod!

Ismerd a vérnyomásod!

Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben meghirdeti a Hypertonia Világnapját, melynek célja a az egészségesek és a betegek figyelemének felhívása a magasvérnyomás-betegség népbetegséggé válására, megelőzésének lehetőségeire és a betegség veszélyeire. A Világnap dátuma hagyományosan május 17.-e.

A felnőtt lakosságból mintegy 3,5 millióan érintettek e betegségben. Ráadásul a magasvérnyomás betegek száma nem csökken hanem nő, mert az időseknél – 75 év felett – az esetek 80%-ban (az érelmeszesedés következtében is) jelentkezik a hypertonia betegség és gyakori együtt járója a cukorbetegségnek is.

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magasvérnyomásnak, ami sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás valamint a cukorbetegség, elhízás és zsíranyagcsere zavar mindegyike felhívja a figyelmet a hypertonia kialakulásának, vagy megjelenésének veszélyére és a nem-gyógyszeres és/vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számtalan vizsgálati lehetőségünk van, amik együttesen bizonyító, vagy kizáró erejűek (pl. EKG, boka/kar index mérés, vizelet fehérjeürítés vizsgálata).

Ismerd a vérnyomásod!

„A legkönnyebb a legnehezebb” gondolat fogalmazza meg azt, hogy a normális vérnyomás megőrzéséhez, illetve a már kialakult magasvérnyomás-betegség egyensúlyban tartásához olyan egyszerű dolgok járulhatnak hozzá, mint például:

  • a vérnyomás otthoni rendszeres mérése és a mérési érték feljegyzése, legalább havonta egy héten keresztül,
  • a naponta végzett „szívdobogtató” 30 perces séta, vagy egyéb más forma a fizikai aktivitás növelésére,
  • a sófogyasztás mértékének csökkentése napi 5 gramm alá,
  • a túlsúly és az elhízás csökkentése a táplálkozás, fizikai aktivitás megváltoztatásával, és a haskörfogat ellenőrzésével
  • a kávé fogyasztás mérséklésével, a dohányzás abbahagyásával és az alkoholfogyasztás mértékének és minőségének megváltoztatásával.

De azt is tudjuk, hogy ezen szokásaink megváltoztatása és e célok elérése a legnehezebbek közé tartoznak.

A Magyar Hypertonia Társaság szakmai, tudományos és gyakorlati célkitűzése, hogy elősegítse a hypertonia betegség elleni küzdelmet, és minél több hiteles információt biztosítson az érintettek és egészséges hozzátartozóik számára.

Ezért indította a Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” Programját a normális vérnyomás értékének megismertetésére, és az „Ereink Védelmében (ÉRV) Programot” a magasvérnyomás-betegség hátterében álló érelmeszesedés és a következményes szervkárosodások (szívizom infarktus, stroke, krónikus vesebetegség) kiszűrésére. E programok során kiemelt cél volt az érintett betegek tulajdonságának megismerése, a kísérő és társbetegségek előfordulási gyakoriságának felderítése, valamint a vérnyomás célértékének elérési arányának és a terápiás lehetőségek alkalmazásának megismerése.

Jelentős értéket képvisel a kezelőorvosok szakmai ajánlásokhoz történő igazodásának mértéke a betegség kezelése során. Mindezt a Társaság által 10 éve indított adatgyűjtési sorozatának feldolgozott eredményei mutatják, mely adatokat a Magyar Hypertonia Regiszterben gyűjtöttük össze. A Magyar Hypertonia Regiszter adatgyűjtő tevékenységét ilyen formában – 2005, 2007, 2011 és 2013 után – ezúttal ötödik alkalommal végzi el a Társaság.

Az idei regiszter megvalósulását a több mint egy évszázados múltú Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatja. A gyógyszergyár alapítása óta csak Magyarországon folytat kutatást és gyártást, és kiemelten fontos szakmai területnek tekinti a szív- és érrendszeri betegségeket. A mostani támogatás formája egy minden megkötöttség nélküli tudományos-szakmai támogatás.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. és a Magyar Hypertonia Társaság hosszú évek óta folytat aktív együttműködést a magasvérnyomás-betegség elleni küzdelemben, például a fontos eredményeket mutató, és nemzetközi elismerést is kivívó ÉRV Program támogatásával is.

Ismerd a vérnyomásod!

A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020” támogatói között számos gyógyszergyár szerepel, az Egis Gyógyszergyár Zrt. az egyik főtámogató. E szűrővizsgálat jelentőségét az adja, hogy a magát egészségesnek gondoló, jellemzően középkorú lakosságból képes kiszűrni, mintegy 10-20 százaléknyi új hypertoniás egyént, akiknél a betegség szűrővizsgálat nélkül csak sokkal később és súlyosabb állapotban fedeződne fel. A szűrővizsgálat fontos lehetőség a magasvérnyomás-betegségről szóló információ átadására, a megelőzés lehetőségeinek bemutatására és tanácsadásra is.

A laikusok felvilágosítása mellett nem feledkezhetünk meg a szakmai képzésről sem, ami a Magyar Hypertonia Társaság által szervezett továbbképző tanfolyamok és Kongresszusok biztosítanak. 2013-ban jelent meg a hypertonia betegség kézikönyvének negyedik kiadása, ami már a szív- és érrendszeri betegség-kockázatok részletes leírását és csökkentésének lehetőségét is tartalmazza. Ez évben jelenik meg a Magyar Hypertonia Társaság által kiadott, megújított szakmai irányelv is, ami a gyakorló orvosokat segíti a mindennapi betegellátásban.

A Magyar Hypertonia Társaság 1998-ban alkotta meg és hozta létre a hypertonia ellátás minősített orvosa képesítést, a világon elsőként. A képesítés a Társaság elismerése volt a megfelelő szakmai tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek számára. 15 évvel később indult meg ezen elismerés „hivatalossá” válása, és 2014-ben megindult a Nemzeti Vizsgabizottság által szervezett hipertonológia licenc képzési és vizsgáztatási rendszere.

Az évenkénti Hypertonia Világnaphoz kapcsolódva a Magyar Hypertonia Társaság összegzi az elért eredményeket, hasonlóképpen a nemzetközi hypertonia társasághoz és a Hypertonia Ligához. A világnap jelmondatai, figyelemfelhívásai mindenki számára mutatják a szükséges tennivalókat. A 2015. évi világnap témája: Ismerd a vérnyomásod.

A Hypertonia Világnaphoz kapcsolódóan, május 17.-én rendezi meg a Magyar Hypertonia Társaság II. Tavaszi Kongresszusát, ahol az újdonságok és aktualitások között ismertetésre kerül az új szakma irányelv, összefoglalásra kerülnek a Társasági tudományos Programok és áttekintik a Hypertonia Regiszter helyzetét.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek