Isiász - az ülő ember betegsége

Isiász - az ülő ember betegsége

Jaj, az isiász! - tapogattuk gyerekkorunkban nevetve a derekunkat, azt mímelve, hogy öregek vagyunk. Ma már tudom, hogy az isiász nem feltétlenül az időskorúak betegsége - inkább az ülő emberé (homo sedens). Érdekesség, hogy az isiász a reumatológia, az ortopédia és a neurológia határterületét alkotja. Az okokról, a tünetekről, a terápia lehetőségeiről és a megelőzés módjairól dr. Szentiványi Csilla reumatológussal beszélgettem.

A betegség az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus isiadicus nevű ülőidegről kapta a nevét. Az isiász - amelyet ischialgiának vagy ülőidegzsábának is neveznek - tulajdonképpen nem önálló kórkép, inkább a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelyeknek több oka is lehet.

Isiászos fájdalom

A fájdalmat az ülőideg összenyomódása okozza. Ezért leggyakrabban a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongok sérve tehető felelőssé. A porckorongok többek között a gerinc rugalmasságáért felelősek. Ám amióta az ember két lábra állt, sokkal nagyobb terhelés nehezedik rájuk. Nem csoda, hogy a porckorong külső rostos rétege bizonyos mozdulatokra, erőbehatásokra akár el is szakadhat: így kitüremkedik a belsejében elhelyezkedő kocsonyás anyag, összenyomva az ideget, ami be is gyulladhat.

A háttérben a porckorongsérven túl ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség is állhat. Elvétve súlyos baleset okozza az isiászt, nagyon ritkán pedig rosszindulatú daganat tehető felelőssé érte.

Az isiászra jellemző fájdalmat rendszerint a hát vagy a derék szokatlan megterhelése, egy ügyetlen mozdulat, helytelenül végzett cipelés váltja ki. A fájdalom igen sokszínű lehet: enyhe rossz érzés, vagy akár kínzással is felérő gyötrelem; belénk hasíthat hirtelen, vagy érkezhet lassan, tompán, egyre fokozódva. A fájdalom nem az egyetlen tünet: előfordulhat zsibbadás, érzéskiesés, tűszúrás-érzés, a láb ügyetlenebbé válása, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség is.

A beteg rendszerint egy ujját a testén végighúzva meg tudja mutatni a fájdalom útját: ebből az orvos a fájdalom eredetét is ki tudja olvasni, amennyiben a három legalsó porckorong valamelyike sérült. Az S1-es porckorongból kiinduló fájdalom hátul, a deréknál kezdődik, majd a fenéken és a lábon keresztül a kislábujjba vezet. Ilyenkor reflexkiesés is előfordulhat, illetve a beteg nehezen tud lábujjra állni.

Az L5-ös porckorong eredetű fájdalom a derékból a fenéken keresztül a comb és a lábszár oldalsó felszínén a nagylábujj felé húzódik. A páciensnek ilyenkor a sarokra állás okoz nehézséget.

Az L4-es porckorongból induló fájdalom útja a combon elöl, a lábszáron befelé tart, a lábfej belső felén végződik. Ebben az esetben kiesik a térdreflex, és sorvadásnak indulhat a combizom.

Diagnózis és terápia

A vizsgáló orvos sok esetben már a beteg tartásából következtet az isiászra: a gerinc ugyanis "megpróbál elhajolni" a fájdalom elől, és úgynevezett antalgiás - egy kissé elcsavarodott - tartást vesz fel. A vizsgálat során a legfontosabb a tumor lehetőségének kizárása. Ezért érdemes röntgen-, bizonyos esetekben laborvizsgálatot, illetve amennyiben szükséges, MRI- vagy CT-vizsgálatot végeztetni. Természetesen az alapos fizikális vizsgálat sem maradhat el: ekkor az orvos a reflexek és az izmok működését, valamint az érzékelést ellenőrzi speciális műfogások segítségével. A daganatos megbetegedéstől való elkülönítés céljából fontos feltenni a páciensnek két kérdést: pihenésre csökken-e a fájdalma? A hasprés (köhögés, tüsszentés, székelés) fokozza-e a fájdalmat? Porckorongsérv eredetű Isiász esetén mindkét kérdésre igen a válasz.

Porckorongsérv esetén a beteg legfontosabb teendője a gerinc kímélete, a sok pihenés, ami többnyire csökkenti a fájdalmat. Tanácsos kemény fekhelyen feküdni, és minél kevesebbet ülni - akkor is megfelelő háttámasz mellett. Fekvés közben alkalmazzunk úgynevezett isiászborogatást, azaz tekerjük be a lábat állott vizes lepedővel.

A gyógyszeres terápia állhat fájdalomcsillapítókból, szteroid- és nem szteroidtartalmú gyulladáscsökkentőkből, izomlazítókból, isiászinfúzióból. Homeopatikumok is jól alkalmazhatók. Segíthet az infralézer-kezelés is: nagyon jó gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító és keringésjavító hatása van. Súlyosabb esetben műtétre van szükség: szerencsére mára már sokat finomodtak az eljárások.

Megelőzés

Természetesen az isiász ellen is a megelőzés a leghatékonyabb védekezés. Sajnos a mozgásszegény életmód és különösen a rengeteg ülés igencsak hajlamosít rá. Mint szakértőnk hangsúlyozza, egyáltalán nem mindegy, milyen cipőt viselünk, milyen matracon alszunk, milyen mozgást végzünk, és természetesen az sem, hogyan táplálkozunk. Mint mindent, a stressz az isiász kialakulását is negatívan befolyásolja: görcsösebb izmokat eredményez, amelyek húzzák a lágyabb porckorongokat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek