Interjú Schiffer Miklóssal: Stílus divattal és divat nélkül is?

Interjú Schiffer Miklóssal: Stílus divattal és divat nélkül is?

Egy budai bevásárlóközpont kávézójában találkozunk Schiffer Miklóssal. Almazöld inget, még a nyárt idéző világos nadrágot visel, sportos férfi, a hazai divat és stílus meghatározó alakja. Mozdulataiban, gesztusaiban ott van a stílus szenvedélye.

Patika Tükör: A divat egyre inkább az egyik legnépszerűbb téma a médiában, a mgánéletünkben is. De vajon lehet-e beszélni a hétköznapok eleganciájáról?

Schiffer Miklós: Az elegancia szerintem egy attitűd, a személyiség üzenetének egyik formája, amit bizonyos ruhadarabok alátámaszthatnak. A mai korban a lazuló társadalmi szabályok eredményeként sokkal hangsúlyosabb  a hétköznapi viselet, a casual, mint a klasszikus öltönyös-kosztümös világ. Az, hogy valaki mindig jól nézzen ki, az leginkább fegyelem kérdése, az én olvasatomban ez azt is jelenti, hogy ha az embernek van egy stílusa, akkor maradjon hozzá hű. Egy ingben és farmerben is lehet valaki éppoly stílusos, mint  kétsoros öltönyben, ha az az ing és farmer jó. De a legfontosabb mégis az, hogy a személyiség és a ruha egyben legyen, különben a legmárkásabb, legtrendibb viselet sem ér semmit.

Interjú Schiffer Miklóssal: Stílus divattal és divat nélkül is?

PT: Ha szembejön önnel egy ismeretlen nő vagy férfi, mi alapján alkot róla véleményt?

SM: Mondhatnám persze, hogy nem érdekel a női szépség, csak a kisugárzás számít, de nem lennék őszinte. Szükségem van pár percre, látnom kell a mozdulatait, a kezét, a tekintetét, aztán jön az óra, a nőknél a kiegészítők, a férfiaknál talán a cipő és a gallér. De nem csak ezen dolgok alapján alkotok véleményt. A ruha a stílus sok mindent elárul,  de számos esetben sok dolgot el is fed. Nem vagyok divatfetisiszta, aki a megjelenésük alapján válogatja meg a barátait.

PT: Ezek szerint a stílusosságot le lehet választani a divatról?

SM: Hogyne lehetne! Mondok egy példát: itt van Prince Charles, akinek az égvilágon semmi köze nincs a divathoz, mégis mindig jó ránézni, van egy kisugárzása, amit egy ország szimbolikus vezetőjétől én elvárok. Az elegancia mindig stílusos. Szokták mondani, hogy egy fekete ruha mindig elegánsabb, mint egy piros pöttyös, csakhogy ez tévedés. Nem a ruha elegáns, hanem a nő, aki viseli.

Hogy mit gondol Schiffer Miklós a magyar férfiak és politikusaink öltözködéséről, az kiderül a patika Tükör októberi számából. Keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek