Inplantátum helyett biofog?

Inplantátum helyett biofog?

Ha a fog kialakulása (odontogenézis) során az ún. Jagged2 gén inaktivált állapotban van, ennélfogva a Notch jelzés útvonala megszakad, akkor a fogkorona nem megfelelően alakul ki, a zománc pedig hiányozni fog. Mivel ez a jelátadási folyamat minden egyes szerv és szövet kialakulásában szerepet játszik, a Zürichi Egyetemen végzett munka eredménye szélesebb körben is felhasználható lehet.

A jelátadó útvonalak segítségével reagálnak a sejtek a környezetre. Ezek közül a legfontosabb a Notch nevet kapta. Az evolúció során nagyon nagymértékben változatlan maradt, és szerepet játszik az emberi és állati embriók minden szervének és szövetének kialakításában. Lehetővé teszi, hogy az egymással szomszédos sejtek különféle feladatokat lássanak el. A mechanizmus segítségével a Notch receptor által közvetített jelek szabályozzák a szervek kialakulását, fejlődését és differenciálódását.

Ugyanígy zajlik ez a fogak esetében is.  A Zürichi Egyetem szájüreg-biológus professzora, Thimios Mitsiadis vezette azt a kutatócsoportot, mely kimutatta, hogy az egereknél a Jagged2 gén szükséges a fogak egészséges kifejlődéséhez. A gén inaktiválása zavart idézett elő a Notch jelzés útjában, ami súlyos fogdeformitásokhoz vezetett: az őrlők koronája nem megfelelően fejlődött. A metszőfogak esetében a sejtnövekedés és a zománc fejlődése akadályba ütközött.

A biológia sok területén fontos megérteni a Notch jelzés útját és ismerni azokat a géneket, melyek a szövetek formáját és alakját befolyásolják. A fogászatban ezek az eredmények fontos információkkal gyarapítják az ismeretanyagot, különösen az őssejt-kutatás terén. Itt ugyanis a cél az, hogy az őssejtben rejlő potenciált a fogak helyreállításán kívül teljesen új, ún. biofog létrehozásához is felhasználják. Éppen ezért szükséges ismerni a fog kialakulásának pontos genetikai mechanizmusát.

Jelenleg lehetetlen előállítani olyan új fogat, melynek formája illeszkedik az egyéni jellegzetességekhez. Egy kombinált megoldás azonban létrehozható a jelenlegi ismeretek birtokában. Az őssejtek és egy mesterséges váz kombinációjával orvosolható a probléma, magyarázta Mitsiadis.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek