Ingyenes, elsőbbségi teszt

Ingyenes, elsőbbségi teszt

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 honfitársunk hal bele a betegségbe. Az időben történő felismerés leghatékonyabb módja egyértelműen a szűrés, nem véletlenül indult Magyarországon központilag szervezett szűrőprogram.

A már felismert daganat kezelésének eredményessége nagymértékben függ a komplex onkológiai ellátástól. A kezelésben a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, azonban a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén történtek talán a legjelentősebb változások.

E betegségben a célzott kezeléseket már áttétes esetekben, kemoterápiával kombinálva alkalmazzák. Az áttétes vastagbélrákban szenvedők mintegy fele részesül valamilyen biológiai terápiában, azonban e kezelések megindulása előtt genetikai vizsgálattal kell igazolni az úgy nevezett RAS mutáció jelenlétét. A vizsgálat alkalmával kimutatják a leggyakoribb RAS génmutációkat a daganatos sejtek DNS-állományában a célzott terápia alkalmazhatóságának megállapítására és a megfelelő terápia kiválasztása céljából.

Ingyenes, elsőbbségi teszt

Ami szomorú jelentőséget ad e részletnek, hogy az újonnan diagnosztizált esetek 25%-a már áttétes, mire a diagnózis megtörténik. Mindeközben jelenleg ezen betegek 25%-a részesül időben, tehát még az elsővonalbeli kezelés megkezdése előtt, RAS tesztben.

E problémát látva döntött úgy a Magyar Rákellenes Liga (www.rakliga.hu), hogy megszervezi a Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programot. Ennek során azon pácienseknek, akiknek betegsége ezt szükségessé teszi, lehetőségük nyílik egy ingyenes, elsőbbségi RAS teszt elvégzésére.

A programnak köszönhetően sokkal hamarabb kezdhetik meg a betegek a számukra legmegfelelőbb terápiát. Ezáltal nem csak időt nyernek, hanem esélyt is egy hosszabb és teljesebb életre.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek