Influenza - a folyton változó vírus

Influenza - a folyton változó vírus

Az influenza fertőző légúti betegség, amelyért az influenzavírus felelős. Cseppfertőzéssel terjed: amikor belélegezzük a vírust, az megtámadja a felső légutak sejtjeit. A nedves, párás, vagy akár fagyponthoz közeli hőmérséklet kedvez a leginkább a vírusoknak, megóvja azokat a kiszáradástól. Néhány szürke, nyálkás nap elegendő is ahhoz, hogy elinduljon egy influenzajárvány, amely világméreteket is ölthet, és ezer esetből egynél akár halált is okozhat.

Általában négy nappal a fertőzés után a tünetek többsége egyszerre jelentkezik. A hatás hirtelen, erős és jellegzetes. Tipikus tünetek a fejfájás, a száraz köhögés, a reszketés, az egész testre kiterjedő fájdalom és a magas, akár 40°C feletti láz. Ahogyan szűnik a láz, a vizes orrfolyás és a torokfájás válik kínzóvá. A beteg extrém fáradtságot, gyengeséget érez, és napokig, vagy akár hetekig nem képes visszanyerni aktivitását. Már a tüneteket megelőző napon és utána egy hétig fertőzheti környezetét.

Ki kell feküdni

- Mivel az immunrendszer legyengül, az influenzában szenvedők könnyen egy másodlagos fertőzés, úgynevezett felülfertőzés áldozatai lehetnek - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész. - Ez többnyire akkor alakul ki, amikor a beteg állapota már javulni kezd. Ilyenkor újra magas láz, reszketés, a légzéskor jelentkező mellkasi fájdalom és sárgás-zöldes köpet jelenik meg. Az influenza felerősítheti a szív- és tüdőbetegséget, illetve más krónikus szindrómák tüneteit.

Influenza - a folyton változó vírus

Nem érdemes túlságosan siettetni a gyógyulást, hiszen a korábbi aktivitáshoz való erőltetett, idő előtti visszatérés visszaesésre, szövődményekre hajlamosít. - A betegséget "ki kell feküdni", hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a betegséget - erősíti meg dr. Lengyel Csongor. - Pihenjünk, és igyunk sok folyadékot! Bár a beteg étvágya nem túl jó, nem szabad elfelejtkezni az evésről sem! A párásítókészülékek könnyítik a légzést, a fájdalomcsillapítók pedig enyhítik az izomfájdalmakat. Mivel vírus okozta betegségről van szó, antibiotikumra nincs szükség, csak a másodlagos fertőzések esetében. Tüneti kezeléssel azonban csökkenthetjük a kellemetlen panaszok többségét, javíthatjuk közérzetünket. Több antivirális szer is létezik, de ezek csak akkor hatékonyak, ha a kezelést a tünetek jelentkezését követően két napon belül elkezdjük. Segíthet egy jó forró fürdő is, amely mintegy mesterséges lázként működik: a vírus nem éli túl a magas hőmérsékletet.

Évente új védőoltás

Az influenzavírusoknak három csoportja van: az A, B és a C típus. Az első kettő tehető felelőssé a szinte évente ismétlődő járványokért. Sérülékeny, könnyen elpusztítható vírusokról van szó, amelyek azonban kedvező időjárási viszonyok közepette embertömegek megbetegedését okozhatják. Mutációk révén ráadásul folyamatosan változnak. Hiába gyárt megfertőződött szervezetünk ellenanyagot a vírus ellen, a következő évi járvány idején az ellenanyag-molekulák már nem ismerik fel a megváltozott vírust és nem nyújtanak védelmet ellene. Így egész életünkben fogékonyak vagyunk a fertőzésre.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek