Indulhat a tüdő-átültetés!

Indulhat a tüdő-átültetés!

Az egészségügyi kormányzat 900 millió forintos fejlesztése nyomán megkezdődhetnek a tüdő-transzplantációk Magyarországon - jelentette be a kormányszóvivő pénteken Budapesten.

2014.12.15

Ez azt jelenti, hogy a környező országokban Ausztrián kívül egyedül Magyarországon lesz lehetőség tüdőátültetésre - közölte Kurucz Éva, az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) megtartott sajtótájékoztatón.

A kormány elkötelezett a társadalom egészségügyi helyzetének további javítása iránt, ezért az egészségügyi infrastruktúra korábban nem látott, 400 milliárd forint értékű fejlesztése zajlik jelenleg - mondta.

Magyarország 2013 májusában csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplant intézményrendszeréhez, amelynek nyomán nagyobb eséllyel juthatnak a magyar betegek egészséges szervekhez. A tüdőátültetések személyi feltétele ugyanakkor korábban is megvolt, hiszen a magyar orvosok a világ élvonalába tartoznak, ám eddig csak külföldön volt lehetőségük a műtétek elvégzésére - ismertette Kurucz Éva.

Indulhat a tüdő-átültetés!

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítás korlátozás nélkül finanszírozza ezeket a beavatkozásokat. Úgy vélekedett, hogy a tüdőátültetés lehetőségének megteremtése a teljes magyar egészségügy presztízsét is növeli, így ugyanis már a transzplantációs program minden eleme rendelkezésre áll Magyarországon.
A beruházás az onkológiai intézet nemrég átadott sebészeti tömbjében, az OOI és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködése alapján valósult meg. Az Eurotransplanthoz csatlakozás következtében pedig több mint 34 százalékkal nőtt az átültetett szervek száma Magyarországon - mondta az államtitkár.

Kásler Miklós, az OOI főigazgatója orvostörténelmi jelentőségűnek nevezte a tüdőátültetés lehetőségének megteremtését. Annál inkább - mondta -, mert Bécsben zömében éppen magyar orvosok végezték a tüdő-transzplantációkat, így pedig már itthon is lehetőségük nyílik ilyen életmentő műtétek végrehajtására.

Szél Ágoston, az SE rektora közölte, hogy várakozásaik szerint 2015 első negyedévében végezhetik el az első ilyen műtétet.
Rényi-Vámos Ferenc főorvos, aki eddig Bécsben végzett hasonló műtéteket, azt hangsúlyozta, hogy Budapesten a bécsivel megegyező feltételek jöttek létre. Idén húsz magyar ember kapott új tüdőt, reményei szerint jövőre már legalább negyven hazai beteg életét tudják megmenteni tüdőátültetéssel - mondta.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek