Indul az allergia szezon

Indul az allergia szezon

Immunrendszerünk normális esetben megvédi szervezetünket az idegen anyagokkal, antigénekkel szemben. Az arra hajlamos egyéneknél azonban az immunrendszer bizonyos antigénekre túlzott mértékben reagál, vagyis allergiás reakció alakul ki. Allergiát számos anyag kiválthat, így pl. vegyszerek, fémek, gyógyszerek, ételek, pollenek, állatszőrök stb.

Az allergiások száma világszerte évről-évre nő, a magyar lakosság megközelítőleg 25 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. A környezeti ártalmak mellett az öröklődő hajlam és az életmód (pl. mozgáshiány, túlsúly, dohányzás) is jelentős szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Az allergénnel történő első találkozás bár érzékennyé teheti a szervezetet, de nem okoz tüneteket. Az allergén többszöri "támadása" azonban legyengíti az immunrendszert és megjelennek az első tünetek. Az allergia lehet szezonális és egész évben tartó. A szezonális allergiákat a levegőben lévő apró részecskék, pollenek okozzák, melyek csak bizonyos évszakokban fordulnak elő. A szénanátha, vagy más néven virágpor-érzékenység a leggyakrabban előforduló szezonális allergiás reakció. Kora tavasszal pl. az éger, a mogyoró, fűz, a nyár, a nyír, és a tölgyfa; kora nyártól késő őszig pedig a rozs, a kender, és a parlagfű pollenjei váltják ki a legtöbb panaszt.

A szénanátha általában szem és orrviszketéssel, heves tüsszögéssel, vizes orrfolyással jár, melyet gyakran kísér kötőhártya-gyulladás. Súlyosabb esetben a szénanátha szövődményeként gége és hörgőgyulladás, asztma is kialakulhat.

Az egész évben tartó allergiát általában a közvetlen környezetünkben, a lakásban, munkahelyen található házipor atkák, állatszőrök, penészgombák okozzák. A szövetekben, kárpitokban lévő atkák ellen rendszeres alapos takarítással védekezhetünk.

Az allergiás megbetegedés kezelésének alapja az allergén elkerülése lenne, ez azonban a legtöbb esetben nem valósítható meg. Ugyanakkor a tünetek enyhíthetők megfelelő gyógyszeres kezeléssel, illetve megelőzhetőek lehetnek rendszeres gyomirtással és egészséges életmóddal.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek