Hirdetés
Ilyen hatással van az öltönyöd a gondolkodásodra

Ilyen hatással van az öltönyöd a gondolkodásodra

Amerikai kutatók tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a hivatalos, alkalmi öltözködés hogyan változtatja meg az emberek gondolkodását. „Az alkalmi ruhák hatalmassá, erőssé tesznek minket, ez pedig alapjaiban megváltoztatja, hogyan látjuk a világot” – mondta Abraham Rutchick, a California State University, Northridge pszichológusa a Wirednek.

Rutchick és kollégái megállapították, hogy a hivatalosabb ruhákban az emberek sokkal tágabban és holisztikusabban gondolkoznak, ahelyett, hogy szűken értelmeznék a dolgokat, és a részletekben mélyednének el. Pszichológiai értelmezésben az öltönyviselés az embereket inkább absztrakt (elvonatkoztatott) feldolgozásra ösztönzi.

Ilyen hatással van az öltönyöd a gondolkodásodra

Először a hallgatók mindenféle öltözködési utasítás nélkül laza öltözetben jelentek meg, és kognitív tesztet töltöttek ki, majd arra utasították őket, öltözzenek úgy, mintha egy állásinterjúra mennének. Így jött kit a két különböző eredmény a gondolkodásukról. A kutatók szerint ez a hatás még tovább erősödhet, mivel egyre kevesebb munkahelyen kötelező kiöltözni, így még ritkább esetekben fordul elő az öltönyviselés, ami ezáltal még jobban az erő szimbólumává válik.

Az öltözködés hatását vizsgáló kutatások még gyerekcipőben járnak. Egy hasonló tanulmány kimutatta, hogy amikor a kísérleti alanyok azt hitték, doktorokhoz tartozó fehér köpenyeket viselnek, sokkal figyelmesebbek lettek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend