Ilyen hatása van a klímváltozásnak egészségünkre

Ilyen hatása van a klímváltozásnak egészségünkre

Csak egy egészséges bolygón lehetünk egészségesek. Ez jól látszik a The Guardian cikke nyomán született Index cikkből.

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

A klímaváltozás következményei a gyerekeket, a várandós nőket és az időseket veszélyeztetik a legnagyobb mértékben, de ma már az orvostudomány minden területén érezhető a hatása.

Allergiások

A klímaváltozás az allergiákat is csak súlyosbítja. Ahogy nő a hőmérséklet, a növények egyre tovább és egyre több pollent termelnek, ami még intenzívebbé és hosszabbá teszi az allergiaszezont.

Terhes nők és magzatok

A terhes nők a legsebezhetőbbek a hőhullámokkal és a légszennyezéssel szemben, amelyeken a klímaváltozás csak rontott.

Ilyen hatása van a klímváltozásnak egészségünkre

Bruce Bekkar, egy San Diego-i szülész hat évvel ezelőtt hagyta ott praxisát, hogy több időt szentelhessen a klíma aktivizmusnak:

“Úgy találjuk, hogy emelkedik azoknak a gyermekeknek a száma akik már legyengülten születnek, a hőhullámok és a légszennyezés miatt. Ez teljesen más, mint amikor arra gondolunk, hogy a klímaváltozás hurrikánokat okoz Floridában. Ennél sokkal folyamatosabb és átfogóbb a hatás.”

Mentális egészség

A maryland-i egyetem Oknyomozó Újságírói Központjában rájöttek, hogy 2018 nyarán, amikor a hőérzet meghaladta a 39 fokot, 40 százalékkal megnövekedett azoknak a segélyhívásoknak a száma, amelyeket valamilyen mentális probléma miatt indítottak.

Szív és tüdő

Ahogy a hőmérséklet, úgy növekszik a levegő szennyezettsége is, ez pedig a tüdőt és a szívet is egyaránt terheli. A klímakatasztrófát okozó fosszilis üzemanyagok egyre több embert juttatnak kórházba. Emelik a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálesetek számát is, de összeköthetőek az asztmás rohamokkal és más légzési nehézségekkel is.

A füst a forróságban szmoggá alakul, ami úgy hat a tüdőnkre, mint amikor leég a bőrünk a naptól.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek