Ilyen gyorsan veszítjük el izomerőnket

Ilyen gyorsan veszítjük el izomerőnket

Már két hét fizikai inaktivitás elegendő ahhoz, hogy a fiatalabb korosztály elveszítse izomerejének harmadát – állítja egy új kutatás.

A Koppenhágai Egyetem kutatói annak jártak utána, mi történik a fiatal és idősebb emberek izmaival, ha az egyik lábuk mozgását lábrögzítővel teszik lehetetlenné. A kutatás során 17 fiatal (23 év körüli) és 15 idősebb (68 év körüli) férfit vizsgáltak.

Ilyen gyorsan veszítjük el izomerőnket

„Kísérleteink azt állapították meg, hogy a fizikai inaktivitás egyaránt érinti az idősebb és fiatalabb korosztály izomerősségét. Két héttel az után, hogy mozgásképtelenné tettük az egyik lábat, a fiatalok izomereje harmadával, az idősebbeké negyedével csökkent. Egy kéthetes kényszerpihenőre fogott fiatal férfi lábának izomerővesztése olyan, mintha végtagja 40-50 évet öregedett volna" – mondta Andreas Vigelsoe, a Koppenhágai Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Ami az izomtömegben bekövetkező változásokat illeti, a fiatalok átlagosan 485 gramm, míg az idősek 250 gramm izmot veszítettek az említett időintervallum alatt.

„Érdekes, hogy a fizikai inaktivitás ilyen gyors mértékű izomtömeg csökkenést okoz. Tulajdonképpen a kényszerpihenőnél háromszor több ideig tart, mire az elvesztett izomtömeget visszanyerjük.” – összegezték a Journal of Rehabilitation Medicine című szaklapban publikált tanulmány megállapításait a kutatók.

A teljes cikket az origo.hu-n olvashatja el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek