Így teszi tönkre a stressz a férfiak nemzőképességét

Így teszi tönkre a stressz a férfiak nemzőképességét

Nagyon sokszor lehet olvasni, hogy a stressz rombolóan hat a termékenységre. Mivel azonban csak elvétve találhatunk konkrét leírást arról, milyen módon is fejti ki a romboló hatást, nemigen foglalkozunk a problémával. Pedig a stressz jelentős veszélyforrás, mindenképpen komolyan kell venni.

Hogyan rombol a stressz?

Mivel a férfiak termékenységének hanyatlása egyre nagyobb problémát jelent az emberiségnek, így természetes, hogy egyre több tanulmány foglalkozik ezzel a témakörrel. Mostanra pedig számtalan tudományos bizonyíték mutatkozik arra vonatkozóan is, hogy a pszichológiai stressz főleg a tesztoszteron szekréción keresztül fejti ki a romboló hatását, azaz a tesztoszteron szintre gyakorolt hatás egyik eredményeként rontja a termékenységet.

A hipotalamusz - hipofízis - mellékvese tengely közvetlen gátló hatást fejt ki a hipotalamusz - hipofízis - gonadális (HPG) tengelyre és a herék Leydig-sejtjeire, melyek a spermatogenezis létrejöttének kiinduló pontjai. Ezen felül egy nemrégiben felfedezett hormon a gonadotropin-gátló hormon szintén gátló hatással van a HPG tengelyre. Mindezek a tesztoszteronszint csökkenését eredményezik, mely pedig a Sertoli-sejtekben és a vér-here gátban okoz változásokat - végső soron a spermatogenezis leállásához vezetnek.

Vagyis a stressz a hormonrendszer befolyásolása révén mér csapást a spermiumképzés ciklikus folyamatára, így sajnos akár a meddőség kialakulását is okozhatja, a többi, komoly egészségkárosító hatásról már nem is beszélve (szívpanaszok, gyomor és bélpanaszok, kiválasztási rendellenességek, stb.).

Így teszi tönkre a stressz a férfiak nemzőképességét

A stressz ellen

Jó kérdés, hogy mit lehet tenni a stressz ellen. Mondhatnánk, hogy például váltsunk munkahelyet, költözzünk el, szánjunk több időt magunkra. Ezek közül azonban nagyon sok esetben a többség egyszerűen nem megvalósítható. A gazdasági helyzet okán a munkahelyek megtartása is bizonytalan, így a váltás sem egyszerű, vagyis a stressz talán mérsékelhető, de kiiktatni szinte sohasem lehet.

A stressz romboló hatásának - melyet fent is leírtunk - kialakulásában komoly szerepe van a tápanyaghiányoknak. Alapvetően ezek az állapotok a kiegyensúlyozott étkezéssel és a mozgással elkerülhetőek, de a stressz lényegesen magasabb tápanyagfelhasználást igényel, mivel hatásait csak így tudja kompenzálni a szervezet. Egy darabig. Ha ugyanis már nincs elegendő tápanyag, akkor a szervezetben a stressz rombolásba kezd – mondja Ratkó Tünde.

A tápanyagok megfelelő pótlásával nagyon sokat lehet tenni a stressz ellen - bár tény, hogy teljesen nem lehet kiiktatni a rombolást, de annak mértékét jelentősen lehet csökkenteni, ezen keresztül például a termékenység is visszaszerezhető. Ehhez a tápanyagokat nem csak bevinni kell, hanem gondoskodni kell azok hasznosulásáról is. Hogy ez miért fontos?

Nagyon sok férfivitamin van a piacon, vagyis a tápanyagok megfelelő pótlása elméletben könnyen megoldható. Azonban a bevitt anyagokat a szervezetnek sok átalakítás révén sikerül csak hasznosítani abban az esetben, ha azok szervetlen kötésben vannak jelen. A legtöbb esetben pedig sajnos erről van szó. A szerves, biológiailag aktív kötésű anyagok hasznosítása könnyebb - kevesebb átalakításra van szükség - ezért hasznosulásuk, felszívódásuk is lényegesen, akár 80%-kal is jobb. Emellett a komplexitása egy adott készítménynek gondoskodik arról, hogy az egyes anyagok segítsék mások felszívódását, illetve a tápanyagok pótlása a lehető legteljesebb legyen.

Helyreáll a termékenység?

Ha betegség, vagy más probléma nem áll a háttérben, akkor a válasz igen, a megfelelő tápanyagpótlás révén részben vagy egészben visszanyerhető a termékenység, helyreáll a spermiumképzés és a spermiumok minősége is javul. Ehhez azonban több dolog kell. Azt már tisztáztuk, hogy szerves kötésű anyagokat tartalmazó férfivitamint hívjunk segítségül, mely komplex is. Emellett azonban időre is szükségünk lesz.

A spermatogenezis egy ciklikus folyamat, ennek ideje 74 nap. Sajnos, ha a ciklus elindul, akkor a pluszban bevitt tápanyagok már csak a következő ciklusban képesek segíteni. Az azonban, hogy a ciklus mikor indul, nem állapítható meg. Tömören: ahhoz, hogy a bevitt tápanyagok elkezdjék kifejteni jótékony hatásukat akár több, mint 3 hónara is szükség lehet, de ennél is több időről lehet szó annak függvényében, milyen súlyos a tápanyaghiányos állapot.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek